Европейската космическа агенция (ЕКА) съобщи, че апаратът Фило на кометата Чюрумов-Герасименко отново е в работен режим и е в добро състояние.

Космическият апарат Фило (Philae) осъществил кацане на комета, за което Добри новини писа през ноември 2014г се включи отново след дълъг период на хибернация.

Сигналите от апарата се препредават от спътника Розета (Rosetta) към земята и са постъпили в Европейския космически оперативен център на ЕКА  в Дармщад в 23:28ч. българско време на 13 юни. Новината беше публикувана в официалния блог на ЕКА.

Повече от 300 пакета данни са били анализирани от контролния център на Фило в Германския космически център (DLR). „Фило е в отлично състояние с работна температура от -35ºC и има 24 вата на разположение“, разяснява д-р Щтефан Уламек (Stephan Ulamec), ръководител на проекта Фило към DLR. – „Апаратът е готов за експлоатация.“.

Над осемдесет секунди Фило изпраща данни към екипа на Земята, с помощта на Розета. Това е първият контакт, осъществен след като се през ноември планирано премина в режим на изчакване. След анализа на данните за състоянието става ясно, че Фило е бил в работен режим преди това, но не е могъл да се свърже по-рано със Земята.

Сега екипа на DLR са в очакване на следващия контакт. Все още има повече от 8000 пакети данни в паметта на Фило, който ще дадат информация на екипа учени, за това какво се е случило с апарата в последните няколко дни на кометата Чюрумов-Герасименко.

Фило спря на 15 ноември 2014г, след като работи на кометата повече от 60 часа. На 12 март 2015г. блокът за комуникация на орбиталната станция Розета е включен, за да потърси връзка и да установи състоянието на спускаемия апарат Фило. Ще очакваме още информация от Европейската космическа агенция.

Космическото приключение продължава!

Приказка, за това какво се случи в края на 2014г., при това голямо човешко постижение в следното видео:

 


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!