снимка: novinar.bg

снимка: novinar.bg

Освен известните забележителности – крепостта “Калето” и пещерата “Магура” – от пролетта ще има нови туристически маршрути в Белоградчишко. Обектите са около 30, заяви инженерът Кирил Кирилов за Радио “Фокус”.

„Новите забележителности не сa посещавани досега, защото туристите не знаят за тях, а те имат изключително интересна история“, споделя Кирилов. Всички обекти са достъпни за туристите и могат да им бъдат показани по интересен начин от месец април от новия туристически сезон. Очакват се освен български туристи и много чуждестранни гости да посетят Белоградчишкия край, като идеята е да се създадат условия туристите да пребивават по-дълго.

Интересен е скалният масив на пещерата “Лепеница”. В скалите е изсечена древна звездна карта, а самата пещера е служила за астрономическа обсерватория. Официалното научно изследване показва, че тя сама се е образувала, но очевидно не е така, тъй като личат следи от нейното изкуствено обработване, смята Кирил Кирилов. Скалите над Белоградчик са също интересно място.

Преди няколко години Кирил Кирилов съвсем случайно, докато се е разхождал в района, открил загадъчна група скални блокове до Белоградчик.

снимка: интернет

снимка: интернет

Вкаменелостите не може да са от естествен произход, смята той, защото в тях се вижда планки, плочи, листове и всичко това е от желязо, дори на места металът се е “разтворил” сред песъчинките, смята младият инженер. Но за какво са служили тези съоръжения и кой и кога ги е сътворил в скалите, които са на възраст 230 милиона години, е загадка. Кирил Кирилов продължава да търси обяснения за този феномен и смята, че учените, ако се заемат задълбочено с находката, могат да установят произхода на образованията. Въпросните скали се намират на около километър източно от Белоградчик към местността “Планиница”.
Първото впечатление, което се добива, след като се види мястото, е, че приличат на „огромна кръвоносна система“ в скалата. На проба от вкаменелостите, които Кирилов е взел и предал на химическа лаборатория, показват 90% съдържание на желязо. Според Кирилов вкаменелостите не може да са от естествен произход, а е творение на древна цивилизация, която е познавала технологии, които ние днес не познаваме. Но отговорите се крият в самите скали, чакащи да бъдат разчетени.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!