снимка: www.plovdiv-online.com

снимка: www.plovdiv-online.com

Пловдив – „European city of sport“

Днес в “Града под тепетата” цари истински празник. За пореден път гражданите на Пловдив ще има с какво да се гордеят. Не само с това, че градът ще участва в конкурса Европейска столица на културата – 2019 година, но и с това, че снощи Пловдив беше удостоен с титлата Европейски град на спорта – 2014 година на тържествено събитие в Европейския парламент в Брюксел (Белгия).

Президентът на федерацията на европейските столици и градове на спорта (ACES EUROPA) Жан Франческо Лопатели връчи почетното знаме на градоначалника на Пловдив инж. Иван Тотев, придружен от председателя на Общинския съвет арх. Илко Николов, Величка Христова – президент на българската федерация по фехтовка, евродепутатът Сантяго Фисас и др. На тържеството са присъствали над 500 гости от цяла Европа.

На почетното знаме, символ на огромни постижения, е написано с големи букви името на града – Пловдив, а от дясната му страна е символът на Европейския съюз, а също така с големи букви е изписано: “European city of sport” (Европейски град на спорта). Което може съвсем основателно да допринесе и за по-доброто самочувствие на пловдивчани и на всички българи като цяло.
В тържествено изявление кметът на града изрази щастието си от факта, че Пловдив е първият български град, получил тази висока титла, благодарение на която градът ще се сдобие с още по-висока репутация и ще се инвестира още по-усилено в спортната инфраструктура. Също така гражданите на един от най-красивите български градове – Пловдив заслужават тази висока оценка, добави инж. Иван Тотев. А като Европейски град на спорта се предоставя възможността Пловдив да бъде домакин на различни бъдещи спортни мероприятия.

Пловдив заслужава да спечели и конкурса Европейскa столица на културата през 2019 година, имайки предвид подготовката на Общинската Фондация “Пловдив 2019”, ангажирайки се с основната задача: да подпомогне развитието му като модерен европейски град, както и развитието на културното и историческо наследство.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!