„Искам да оставя нещо след себе си, на синовете си и на всички, които обичат историята и книгите“. Това са думите на Йордан  Карастоянов, който прави препис на „История Славянобългарска“ на Паисий Хилендарски. Историята

За делото му може да се разкаже много. Един патриот, който в продължение на шест години прави препис на великата книга на славяните. Започва през 2008 година, като изрисува всяка една буква от старобългарската азбука. Било му трудно, на вечер преписвал не повече от две страници от историята, но не се отказал. Казва, че сякаш съдбата му помагала и му показвала как да рисува буквите. Не успявал да разбере всички старобългарски думи, били му чужди. Затова няколко пъти препрочел превода на „ История Славянобългарска“ от Петър Динеков. След това отишъл в библиотеката, взел фотокопието на Паисиевата книжка и изрисувал буква по буква текста. И започнал своето дело. Намерил широка подкрепа от свои приятели и познати. Казва, че потърсил подобни преписи от други хора, но открил такива на книжовен български език, само по няколко страници. Йордан

Неговият препис на Историята е вече готов. Сега на Йордан му остава да подвърже книжката. Иска подвързията да бъде достойно направена за тази велика книга на Паисий. Ще потърси помощта на професионалист, защото иска тя да бъде с обков.

Йордан Карастоянов е на 53 години, от Поликраище. Много години е работил в държавната печатница във Велико Търново. От там започва и страстта му към книгите. Първата старобългарска книга, която преписва в оригинал, е „За буквите“ на Черноризец Храбър. Следват и други книжки – „ Горски пътник“ на Раковски, житието на Константин Философ. Житието направил с много любов с дървена подвързия. Отнело му една година труд. Йордан работи като нощен пазач и твори предимно през нощта. Има една мечта – да намери място във Велико Търново, където да сложи една маса и един стол и да преписва велики творби пред очите на туристите. Да видят и да знаят, че България има вековна история.

Мечтае следващото му дело да бъде „Рибния буквар“ на Петър Берон. За да остави още една ценна творба на поколенията след себе си.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!