снимка: grada.bg

снимка: grada.bg

Започна извеждането на децата от специализираните институции в Бургаска област, съобщи Несебър инфо. Бяха изведени първите деца от дом от семеен тип в несебърското село Кошарица и настанени в новия им дом.

1550 деца, лишени от родителски грижи ще получат нов дом, това стана ясно, след като шефката на Агенцията за закрила на детето Ева Жечева обеща, че всички малчугани ще бъдат преместени от институциите до 2025 година, когато процесът по освобождаване на домовете трябва да приключи.

По проект “Детство за всички” се извършва динамичното изграждане на центровете за настаняване на деца с умствени и физически увреждания в 81 общини в страната: 149 центъра от семеен тип, 36 защитени жилища, 8 центъра за социална рехабилитация и интеграция и един дневен център за децата.

Директорката Тони Костова – Дирекция Социално подпомагане на град Бургас, преди няколко месеца заяви, че до края на 2013 г. ще бъдат изведени децата от социалните домове в Бургас.
През 2013 година само 23 деца са напуснали центровете от семеен тип и са получили нов дом.

Извеждането на децата от дома за деца с специфични образователни потребности „Св. Стилиян Пафлагонийски” с. Кошарица ще се извършва поетапно, в нова къща в село Атия. Къщата е тип фамилна. Центровете за настаняване в Бургаска област, също така ще обхванат и деца от домовете със специфични образователни нужди в карнобатското село Искара и от дом “Майка и дете” в Бургас.

снимка: интернет

Децата от дома “Св. Стилиян Пафлагонийски” с. Кошарица са били придружени до новия си дом от служителите на БЧК “Несебър”. Те споделят че, децата са пораснали пред очите им и те са били тяхното семейство през годините на тяхното израстване. Децата са получили много подаръци и изненади от хората, грижили се денонощно за тях: „Тези деца с годините растяха пред очите ни и за тях ние бяхме тяхното семейство, защото винаги – в делник и празник, бяхме до тях“.

От персонала на къщата са изпратили поздрави и покана към хората, които са се грижили за децата досега, да продължават да ги посещават, и да следят развитието на малчуганите.

В Центровете за деца в Карнобат, Айтос и Созопол вече са сключени договори, като се очаква финансиране и съответно назначаване на квалифициран персонал и преместването на децата,това се отнася и за останалите общини в страната, работещи усилено по то този въпрос.

Относно настаняването на децата, като водещ критерий социалните определят децата да бъдат настанени там, където се намират техните семейства. Голяма част от семействата са изявили желание да се срещат с децата си и да се чуват по телефона. Едно от семействата е изявило готовност да вземе детето си обратно.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!