През седмицата на модата в Париж, дизайнерите на италианската модна къща Валентино показаха колоритни дрехи, напомнящи български женски народни носии, съобщи БГНЕС.
Шарките, в които преобладава червения и белия цвят се отличават с интересни бродерии, които много наподобяват източноевропейските народни носии, с които не без основание се гордеем.

Valentino

Източник на снимката codefashion.bg

Без съмнение, творческите директори на модния гигант Мария Грация Кюри и Пиер Паоло Пичоли, са вдъхновени от уникалните и особено атрактивни носии, които не само подчертават красотата на жената, но и носят много символика, историческа стойност и сами по себе си представляват произведения на изкуството.

Нашите носии са смесица от влиянието на народите, с които българите са контактували. В дрехите можем да забележим влияние от носии на турци, гърци, албанци, власи.
Женската носия носи различни названия в различните области на страната. Най-общо се дели на еднопрестилчена, двупрестилчена, сукманена и саяна.
Дрехите, представени на ревюто, носят всички белези на висшата мода и се отличават със съвършена красота, величественост и изключителен усет към детайла.
На пръв поглед разточителните, тежки тоалети, напомнят на облеклото на българката от Възраждането до средата на 20 в. В показаните модели се забелязват инспирации и от руски носии.
Ревюто на Валентино отправя сантиметален и изпълнен с възхищение поглед към миналото и се опитва да претвори времето, когато жените сами са създавали красиви, почти съвършени модели, които са украсявали изцяло на ръка, като са вплитали в тях цялата си любов, търпение и желание за творчество.

Valentino-11-660x391

Източник на снимката codefashion.bg

Дизайнерите на италианската модна къща представиха рокля, чието създаване е отнело 3500 часа труд. Роклята е покрита с прозрачни мъниста, които са пришити по нея изцяло на ръка. Преобладаващите цветове, на които се акцентира в колекцията са предимно пастелни, а наред с тях откриваме зелено, слонова кост, тебеширено бяло.
Шевиците присъстват не само в облеклото, но и в обувките, които бяха представени на ревюто.
Според съвременни майстори на носии, изработването на една женска народна носия с аксесоарите към нея, отнема около месец време като повечето от детайлите се правят ръчно.

 

Автор: Анелия Георгиева


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!