Trierenberg Super Circuit е конкурс за фотографи, който през последните две десетилетия, привлича стотици хиляди снимки и участници от почти всички страни по света.

Варненецът Любомир Сергеев с международно признание за фотография

Едно от отличията, които получават призьорите в конкурса
Снимка: www.supercircuit.at

Това е най-големият форум за фотография на планетата и е съпоставим по класа и престиж с филмовите награди „Оскар”, макар да не е обект на подобна обществена публичност и медийно внимание (най-малкото в България).

Целта на този конкурс е да се изберат най-добрите фотографии от различни стилове, техники и жанрове и това е причината Trierenberg Super Circuit да се утвърди като международен еталон за фотографското изкуство. Не само любителски кадри, но и на международно известни професионалисти, могат да се включат в надпреварата. Това прави задачата на международното жури от съдии изключително трудна, защото в крайна сметка от тях зависи кой ще получи статуетката Victoria, останалите отличия и паричните награди.

Варненецът Любомир Сергеев с международно признание за фотография

Галавечер – награждаването в Линц
Снимка: www.supercircuit.at

Но дори и самото допускане до участие е престиж за съответния автор и в този ред на мисли участието, а и отличието, на българина Любомир Сергеев е повод за поредна гордост.
Сергеев е преподавател към Варненски свободен университет – програма „Моден стайлинг“. На тазгодишното издание на конкурса Trierenberg Super Circuit той спечели „Гран при“ и статуетката му бе връчена на официална церемония в Линц, Австрия. Така българинът зае почетно място на стълбичката, на която са „стъпвали” и най-изявените имена във фотографското изкуство като Хауърд Шатц и Кристоф Жилбер.

Варненецът Любомир Сергеев с международно признание за фотография

„Зала“ на славата
Снимка: www.supercircuit.at

Любомир е родом от Варна и именно оттам стартира кариерата си зад обектива. Мести се в София и постепенно и благодарение на таланта си се сдобива с популярност зад граница. Отдаден е на любимото си изкуство от двадесет години и се специализира в концептуално-рекламната фотография.
Вече отдавна не е в България, макар непрекъснато да пътува, защото това е в основата на успешната му работа. Признава че най-трудно в професията му е да намира подходящите образи за снимки, защото според него голям процент от успеха е да откриеш точния човек. Но той винаги е наясно, кога е успял, първо заради непогрешимото си вътрешно усещане, и второ – защото полага максимални усилия и впряга всичките си познания за да получи перфектния кадър.

Именно прецизността на образите, които улавя и качествената работа, му осигуряват участие в надпреварата за Victoria.

Варненецът Любомир Сергеев с международно признание за фотография

Галавечер – награждаването в Линц
Снимка: www.supercircuit.at

Получава специална покана с информация за категориите в които може да участва, записва се… и след няколко месеца получава обаждане, че печели!
На класическото запитване, дали ще остане в България, талантливият българин обяснява, че въпреки че не живее трайно тук, не е престанал да се връща в родината, а и няма намерение да спира да го прави.

Освен статуетката Victoria, от началото на 2014-та година Любомир Сергеев си е спечелил десет златни медала в аналогични конкурси, две други престижни награди в сферата на фотографията и е кандидат за още 2 отличия до края на годината.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!