Броят на одобрените кандидати за Харвард тази година е рекордно нисък – едва 3,4% от всички кандидатствали. Това обаче не успя да попречи на дванадесетокласника от Софийската математическа гимназия Георги Иванов да извоюва мястото си в престижния университет, където ще учи с пълна стипендия наесен.

По собствените му думи този успех е плод на години упорит труд и усилия, положени не само от него, но и от неговото семейство, приятели, учители и наставници.

Самият Георги също влиза в ролята на ментор при преподаването на природни науки на 700 по-малки ученици от различни краища на България по програма, финансирана от Американското посолство в България. Това е една от многото извънкласни дейности, с които Георги се занимава. Според наставника на Георги – Луис Ломели, инициатор на програмата за обучение на малките, именно това изиграва голяма роля за успешния му прием в Харвард.

„Категорично смятам да се върна в определен етап, защото виждам моя дълг в това да помогна за цялостното развитие на страната ни“, разказа пред NOVA дванадесетокласникът.

Георги е сигурен, че иска да се занимава с физика и занапред, като се надява, че в бъдеще ще може да помага на общността си посредством науката.

Американското посолство в България съобщи радостната новина за постижението на Георги Иванов с публикация във Фейсбук. 

Снимки: U.S. Embassy Sofia


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!