Нов световен рекорд постави вицепрезидентът по разработките на компанията Google  Алан Юстас за скок с парашут от най-голяма височина, скачайки с парашут от 41 км височина. Предишният рекорд беше на австриецът Феликс Баумгартнер, скочил с парашут от 39 км височина.

Алан Юстас За разлика от предишният скок, който беше от кабинка издигната с помощта на голям балон с хелий, то сега парашутистът извърши скока със специален костюм, който се откача от балона в началото на скока.

57-годишният Юстас се готвил за скока в продължение на 3 години, като пази това свое начинание в строга тайна. В проекта са включени малък екип технологични специалисти. В деня на скока той прекарва 4 часа в кислородна камера, след което облича специален костюм, наподобяващ космически скафандър. Юстас е вдигнат във въздуха от въздушен балон, пълен с хелий, който го издига със скорост от около 300м в минута, в продължение на 2 часа до височина от 41км. След достигане на нужната височина с помощта на микровзрив, скафандърът се откача от балона и започва свободно падане към земята. След около 90секунди, скоростта му на падане достига невероятните 1287 км/час, като с това превишава звуковата бариера от 1234,8 км/ч. На височина 5500м Юстас отваря парашута си и след 15 минути се приземява.

Рекорд от Алан Юстас за скок с парашут от най-голяма височинаЮстас не иска да превръща експеримента в маркетингово събитие и предпочита да го пази в тайна, като отказва финансова помощ от Google. Вместо това се обръща към компанията Paragon Space Development Corporation, която разработва по поръчка за него животоподдържаща система, която позволява дишането на чист кислород по време на изкачването до стратосферата и последвалия скок, в специалния костюм за астронавти. Според негово скромно изказване целта му не е била рекорд, а експеримент, чрез който да бъде изследвано как резкият преход от стратосфера към атмосфера влияе на човешкия организъм. По тази причина събитието, което се е състояло на изоставена писта в Роузуел, щата Ню Мексико в ранните часове на 24 юни 2014г. става обществено достояние едва преди два дни.

Реално с този скок се подобряват 3 световни рекорда – за скок с парашут от най-голяма височина, за най-висока скорост при свободно падане и за най-дълго свободно падане.

Предишният рекорд от почти 39км височина извършен на 14 октомври 2012 г. беше на парашутиста Феликс Баумгартнер.

Гледайте кратко видео от излитането и приземяването на Алан Юстас

http://www.youtube.com/watch?v=F0xEuiH68P4

 


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!