снимка: zabelejitelnosti.info

снимка: zabelejitelnosti.info

Миналата седмица в София се проведе 3-тия Балкански винен конкурс. Журито раздаде 42 медала. Общо 400 вина се състезаваха за голямата награда, като за пореден път българското вино беше сред най-добрите.

Големият трофей за най-добро вино на Балканите грабна Южната ни съседка – с десертно вино от 2010 година, както и девет от медалите заминават за тях. С цели шест медала бяха отличени сърбите, четири отличия бяха за македонците. Хърватите и румънците също имаха щастието да бъдат наградени в тазгодишния винен фестивал.

Медал се връчи за първи път тази година и за най-добър дизайн на етикет. Наградата е посветена на художника Кольо Карамфилов. Българската и турската изба си поделиха златния медал в категорията.

Колко е стара историята на виното и винопроизводството? Стара е толкова, колкото е стара самата цивилизация. Едно от първите неща, които човек е сътворил, е виното. Думата „вино“ идва от гръцката дума Fοινος и означава вино, лоза.

С възникването на християнството значението на виното става още по-голямо, използва се в евхаристията (като символ на кръвта на Исус Христос и на живота).

Тракийско вино

Тракийско вино

Смята се, че траките още преди 5000 години на територията на днешните български земи са поставили началото на лозарството и винарството, считани за едни от най-добрите винари през Античността. Като първите лози са пренесени от Близкия и Средния Изток. По-късно славяните и прабългарите при идването си на Балканите продължават развитите традиции на траките.

Въпреки османското владичество, чиято религия е забранявала винопроизводството, българите продължават да правият и пият вино. Въпреки петвековното турско присъствие у българските земи, традициите оцеляват. От 60-те години на XX в. се засаждат големи площи с винени сортове, като намира широк пазар. Шестият най-голям износител на вино в света през 1966 година е България.

От местните сортове грозде – Мавруд, Мелник, Гъмза, Памид, Димят, така и от вносните сортове Мерло, Шардоне, Каберне совиньон, Траминер и др. България произвежда висококачествени вина, така нареченото „питие на боговете“.

Божествената напитка, когато се консумира правилно и в умерени количества, предпазва организма от множество заболявания и ни помага да живеем по-дълго.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!