При разкопки под зоркото ръководство на проф. Васил Николов в един от най-старите градове съществувал в Европа – Провадия, бе открито злато на около 6300 години. Златната находка е намерена в некропола на селището. Именно там и ще приключат разкопките за тази година. проф. Васил Николов заяви, че в праисторическото селище са открити много древни находки при осъществените разкопки, но за първи път са попаднали на бижу от злато.

Бижуто представлява красива висулка, около 2 грама, като изследователите са на мнение, че златото е 23-24 карата. Самото селище е на 4300 г.пр.Хр, но според професор Николов откритото златно бижу най-вероятно е с 200-300 години по-старо. Накитът се е носел от мъже и жени, които са имали много висок социален статус в праисторическия живот.

Тази златна  находка потвърждава твърденията на проф. Васил Николов, че край Варненското езеро е имало комплексно праисторическо общество. Преди време бяха разкопани златни находки от Варненския халколитен некропол. Селището най-вероятно е било създадено там, заради солниците, което води след себе си производството на сол от там и износа за други далечни пазари. В самото начало солта е била разменна монета за пари, но след време се разменяла и за злато.

Смята се, че Солницата-Провадия е била най-старият и първият монетен двор в Европа.

През последната седмица на септември започва зазимяване на разкопките. А намерените находки, ще бъдат изложени в музей.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!