6706 врабчета бяха преброени от любители на природата. Първото преброяване на този птичи вид в България се състоя миналата седмица и в него се включиха повече от 550 души от страната.

Наблюдавани са видовете домашно врабче, полско врабче и испанско врабче. Най-често срещано е домашното врабче, което представлява 70% от преброените птици. 27% са наблюдаваните полски врабци, а едва 3% – испанско врабче.

Кампанията „Ние броим врабчетата“ е протекла в над 130 населени места от 580 точки на наблюдение, информират организаторите от Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/. Голяма част от пунктовете се намират в столицата.

Врабче

източник на изображението: pixabay.com

Местата, където са наблюдавани най-много врабчета, са тихи улици, междублокови пространства и паркове, където има повече дървета и храсти. Изводите, които са направени от резултатите, показват, че врабчетата у нас избягват шумните места и районите без или с малко растителност. В 16% от местата за преброяване не са забелязани никакви врабчета. Тези локации обхващат както големи градове, така и малки населени места.

Малките птички предпочитат среда, осигуряваща им добри условия за хранене и гнездене. В града такива се явяват селските улици и дворовете на къщи.

Кампанията „Ние броим врабчетата“ не обхваща всички врабци на територията на България, а е един вид моментна картина на тяхното местообитание. Извършеното преброяване позволява на експертите да определят средния брой птици в типовете среда у нас, както и да определят кои места са най-ценни за тяхната популация. За по-пълноценни изводи е нужно преброяването да се извърши на същите места и през следващата година.

От БДЗП канят всеки, който желае, да участва в системата за наблюдение на широкоразпространените видове птици. Повече за нея ще научите в сайта на дружеството.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!