Природен парк ''Шуменско плато''

Източник на снимка: tourism-shumen.com

Добра новина зарадва всички любители на природата и красивите паркове в България. Тя е свързана с действаща програма за превръщането на  природен парк „Шуменско плато” в европейски парк за туризъм.
Стартът на проекта е от месец януари 2012, стойността му е около 700 000 лева, а целта е до края на 2014 година той да бъде завършен. Парите са отпуснати по Оперативна програма „Околна среда”.
На 23 януари в информационния център на парка се проведе пресконференция, където екипът за управление на проекта даде отчет за извършените дейности и резултатите до момента.

Шуменско плато е един от единадесетте природни парка в България, в които се полагат грижи за опазване на природното и културно-историческото наследство. Плановете са да се подобрят горските и тревните терени, което е важно за запазването на разнообразната флора и фауна. Цел номер едно е и ремонтирането на беседките в парка, за да могат все повече майки с деца да се радват на природата и чистия въздух. Местата за отдих и заслоните ще бъдат реконструирани и почистени. Замислено е да се подобрят маршрутите за колоездене за всички последователи на този вид спорт.

Красотата на "Шуменско плато"

Източник: tourism-shumen.com.

Проектът предвижда маркиране на екопътеките за лесен и приятен достъп за посетители от всички възрасти. За момента в парка има означени около 8 пешеходни маршрута с различно времетраене, като най-дългият е близо 4 часа.
Всички любители на екстремните спортове пък ще бъдат зарадвани със стартова площадка за парапланеризъм.
Главна и основна цел на проекта е превръщането на природен парк „Шуменско плато“ в кътче за отдих, със запазени природни богатства, с европейска туристическа визия за привличане на по-голям брой туристи и инвестиции.
Паркът е популярна дестинация в Североизточна България. Благодарение на специфичните природни условия в него се срещат около 14 вида орхидеи, 250 вида лечебни растения, около 240 вида гръбначни животни, и близо 350 безгръбначни. През 1980 година паркът е обявен за защитена територия на България.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!