В края на месец юни в Родопите предстои един много хубав празник, посветен на цветята. На 24 юни се празнува Еньовден – празникът на билките, а християнската църква чества рождението на Св. Йоан Кръстител.

Община Смолян организира Летен Цветен Фестивал, който ще се проведе в рамките на цели осем дни – от 21 до 29 юни. Фестивалът има за цел да разкрие на гостите една тайна. В какво се крие тя?

Може би малко хора знаят, че нашите Родопи са скритото царство на дивите орхидеи. Българските орхидеи не са досущ като тези от тропиците, но са не по-малко красиви и екзотични от тях. Някои достигат възраст над 80 години, а има и многогодишни екземпляри, които се използват за лечебни цели.  Най-редкият вид орхидея у нас е венерината пантофка. Венерина пантофкаНарича се още циприпедиум и е земна орхидея с много цветове. Видът има повече от 2000 история, но за съжаление в дивата природа е на изчезване.

Напролет и през лятото поляните в Родопа планина се изпълват с пъстри диви орхидеи, които пълнят очите с нежната си красота. Въпреки благоприятните условия, които предоставя планината за развитието им, понякога размножаването им среща трудности и пречки. Затова над 20 вида диви орхидеи са под закрила на закона.

Фестивалът на дивите цветя 2014 ще предложи богата и разнообразна програма. В нея са предвидени дни, посветени изцяло на красотата на дивите родопски цветя. Ще бъде проведен  курс по ароматерапия, а любителите на родопските ястия ще могат да вземат идеи от специалните готварски курсове. Организирани са разходки в известния каньон на Гарга дере, поход до връх Ком, както и преход с велосипеди до река Арда. Родопи

Организаторите на фестивала разказват, че в Родопите хората ще отворят и домовете, и сърцата си, за да усетят гостите топлината и гостоприемството на планината. Красивите цветя ще бъдат едно допълнение към съпреживяването на безкрайната магия на природата.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!