Изминалите няколко месеца са донесли приходи от повече от седемнадесет милиарда лева за страната.

За първите осем месеца от тази година износът към други европейски страни са се повишили с над осем процента

За първите осем месеца от тази година износът към други европейски страни са се повишили с над осем процента

За първите осем месеца от тази година изнесените стоки от България към други европейски страни са се повишили с до над осем процента в сравнение със същите месеци на 2012-та година.

Националният статистически институт (НСИ) прогнозира приходи от над седемнадесет милиарда лева.

Сред най-големите купувачи на български стоки и суровини са Румъния, Германия, Гърция, Франция и Италия. Тези пет страни генерират близо седемдесет процента от износа на страната към Европейския съюз. Данните от НСИ сочат, че за една година износът на страната към Германия се е повишил с близо тридесет и два процента.

Национален статистически институт

Национален статистически институт

Според статистическата информация осмият месец от годината е бил най-благоприятен за българските стоки като е отбелязано повишение от близо двадесет и един процента в сравнение със същият месец от миналата година. Внесеното количество стоки от страните членки на Европейския съюз към България също се е повишило. Неговото парично изражение е около двадесет милиарда лева. Испания, Италия, Румъния, Германия и Гърция са най-големите вносители за първите осем месеца от тази година. Внесените стоки в България за месец август, тази година, е намалял с над два процента в сравнение с август, миналата година. Според официална статистическа информация производството на страната в области като текстил, печатна дейност, полуремаркета, оборудване със специално предназначение и метални изделия се е увеличило. Строителната продукция за месец септември също бележи ръст спрямо същият месец на 2012-та година. Външното салдо на републиката за първите осем месеца от тази година е с отрицателен знак и е с размер от над два милиона лева. Най-много български алкохолни и безалкохолни напитки, тютюн и сурови материали са били изнесени от страната за посочения период. В сравнение с миналата година страната ни е изнесла с около шест процента по-малко масла и минерални горива. От Европейския съюз България е внесла повече животински восък и масла, а по-малко превозни средства, машини и оборудване.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!