Идеята за конкурса и титлата „Мъж на годината” се осъществява заедно със старта на списанието за мъже „Клуб М“ през 1990 година. Целта е да се отличават успели българи, които освен, че са се изявили успешно през отминалата година, биха били и достоен пример за подражание.

Справка сред отличените показва, че наградените през годините са предимно в сферата на политиката и спорта. Но класацията, макар и по-рядко, е била оглавявана и от българи с не толкова популярни „длъжности”: пожарникарят Кирил Войнов е мъж на годината за 1999 година, Стефан Стойчев е изборът за 2011г. – 29-годишният чирпанлия спасява много хора, помагайки им да се измъкнат от катастрофирал автобус на магистрала „Тракия“, а Петър Петров – механикът-спасител от печално известния кораб „Коста Конкордия“, печели класацията през 2012-та.

Милен Русков с Европейска награда за литература

Милен Русков
Снимка: http://books.janet45.com/

Тримата финалисти за 2014г. също нямат нищо общо с политиката и спорта:

Милен Русков – автор на романа „Възвишение“, който бе удостоен с Награда за литература на Европейския съюз за 2014 година, се нареди трети в крайното гласуване с 8,8% подкрепа;

снимка: www.razkritia.com

Боян Петров – снимка: www.razkritia.com

Боян Петров – алпинист, първият българин покорил К2 (втория най-висок връх на планетата) и „преборил“ 3 осемхилядника за един сезон, получи 22,4% от гласовете и зае почетното второ място.

С убедителна преднина и 68,8% от вота, Мъж на годината за 2014 година стана Теодосий Теодосиев – преподавател по физика, на чиято отдаденост дължим голяма част от успехите на много златни медалисти от международни олимпиади.

„… добро общество е това, което реализира тавана на възможностите на своите граждани…“

Теодосий Теодосиев с приз "Мъж  на годината" 2014

Теодосий Теодосиев
снимка: frognews.bg

– споделя възгледите си г-н Теодосиев, който, освен, че е дългогодишен и действащ учител по физика в ПМГ”Никола Обрешков“ -гр. Казанлък, стана известен на широката общественост с школата по приложна математика и физика, която ръководи и където подготвя по–голямата част от националните ни отбори за международни състезания и олимпиади по физика. Благодарение на него и учениците му, България измества Англия, Франция и САЩ от върховете на класациите. Прави го със заплата по-ниска от социалните помощи в някои от изброените страни, но негов приоритет е благородната мисия да създава таланти в областта на физиката.

„Никога не съм работил за признание, само за удовлетворение.”

Липса на пари, остаряла техника, лоша материална база са само част от трудностите с които се сблъсква, но въпреки това учениците му се връщат с медали от всяко състезание, а Харвард и Принстън отварят врати за тях.

Григор Димитров – тенисист №1 на България

Григор Димитров
http://grigordimitrov-bg.com/

Малко не достигна на Григор Димитров, който беше в топ три за 2013, да намери и тази година място в призовата тройка. С висок вот в „Мъж на годината 2014” се отличиха и други достойни имена и личности: столетникът дядо Добри – пример за безкористност и добрина, отец Иван от Нови хан, Ал. Морфов, К. Пулев, както и комплексен образ на доброволците, които неуморно се трудиха и спасяваха животи по време на множеството бедствия в България.

Официалната церемония и връчването на отличието „Мъж на годината 2014″ ще бъде през февруари месец, а на събитието, освен награди в традиционните категории, почетни грамоти ще получат и много успели българи в различни сфери на дейност.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!