В дните около коледните и новогодишни празници в сърцата на повечето от нас нараства нуждата да направим нещо добро за някого. Да му дадем нещо, от което той има нужда, но е невъзможно да си подсигури сам.

8ym1ltemxg4i7s_scale1500x1000Този “някой” за хората от фондация “Има начин” е всеки човек, който по една или друга причина е останал без покрив на главата си. Ниските температури в студените зимни дни подлагат бездомниците на риск от куп заболявания. За пета поредна година от фондацията намират начин да помогнат на хората без дом да оцелеят при тежките зимни условия. Всяка зима по време на инициативата “Изплети топлина” те осигуряват шалове, шапки, ръкавици и други плетива за хората, останали без дом.

източник на снимка: http://www.petrina.eu/

източник на снимка: http://www.petrina.eu/

Тази година на 10 декември в София за първи път се проведе Националният благотворителен фестивал “Шарена плетеница”. Неговата цел освен разпространяването и подкрепата на един от най-характерните за българския бит занаяти-плетенето, е и осигуряване на по-топлото и безопасно презимуване на бездомните. По време на фестивала участниците бяха запознати с различни техники на плетене от едни от най-опитните лектори в областта. Също така желаещите имаха възможност сами да изработят шалове, шапки, ръкавици и дори плетена коледна украса за своите домове.
Със средствата от закупените билети за фестивала ще бъдат осигурени зимни спални чували за хората без дом останали извън центровете за кризисно настаняване.
По този начин за бездомниците ще бъдат осигурени не само по-хубави празнични дни, но и по– сигурно оцеляване през цялата зима.

.
Повече за събитието може да научите във фейсбук страницата https://www.facebook.com/events/182219042239411/


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!