Красотата на Родопите - село Момчиловци

Снимка:photo-forum.net Автор:digifly

Смолянско село може да се похвали със свои почетни жители от Холандия. Кметът на Момчиловци Мария Никова награди за добри заслуги към селото семейство Мюлер. 58-годишната Селин и 65-годишният й съпруг Мейс Мюлер с гордост взеха своите удостоверения за приносa си към изучаването и разпространението на българските традиции.
Събитието се състоя по време на Коледните празници, като в специалната програма взеха участие и наградените холандци. Селин изпя химна на Родопите „Бяла съм, бяла, юначе” с подкрепата на половинката си, който свири на нашенска каба гайда.

На концерт в Белгия преди 35 години холандците чуват изпълнение на самодейни състави от Момчиловци и остават силно впечатлени и запленени от богатството и красотата на българския фолклор.
Вземат решение да посетят България и се влюбват в магията на родопските песни. От близо пет години те живеят в Момчиловци.
Така след тридесет и пет години в очакване двойката постига мечтата си да опознае Родопите.

Родопите - село Гела

Снимка:photo-forum.net Автор:digifly

Мейс Мюлер има добро образование в Холандия. Завършил е биология и е преподавал близо 40 години зоология и екология в тамошния университет.
В България, в своята къща, е направил лична физико-биологична лаборатория, в която прави изследванията си.
Много иска да открие физико-биологичен институт в Момчиловци, в който да си сътрудничи с холандските си колеги, и се надява един ден тези планове да се реализират.
Професорът по биология споделя, че в неговия живот има три важни неща – Селин, музиката и науката. Обожава да свири на българска гайда, печели награди от ежегодния български събор в с. Гела.
Съпругата му Селин е преводачка по професия, но тя също много обича родопската песен. Нейните планове са да популяризира туризма в България, като кани посетители от Европа, за да може повече хора да опознаят Родопите.
С наградата „ Почетен жител на Момчиловци” Селин и Мейс получават права и привилегии като всички живущи в селото, както и задълженията да продължават да разпространяват българския фолклор, бит и традиции.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!