Афиш на филма "Love.net".

снимка: интернет

Българското кино е в своя апогей. Преди няколко години наблюдавахме раздвижване на интереса към родното ни кино, но днес вече е набрало страшна скорост по пътя на възраждането. Нещо невиждано от последните две десетилетия. Най-хубавото е, че през последните години в българското киноизкуство се появи ново поколение от млади творци – сценаристи и режисьори. Поколение, израснало в среда на силна конкуренция, с достойно уважение към зрителите, стремящи се към създаване на интригуващи филми, с които да докоснат зрителите, да представят живота и заобикалящата действителност по интересен и вълнуващ начин. Новите творци категорично доказаха, че родно кино има и ще има.

Филмът, който завърна българските зрители по киносалоните, филмът с най-голям интерес за 2010 година е “Мисия Лондон” на режисьора Димитър Митовски. Създаден по романа “Мисия Лондон” на Алек Попов.

За 2011 година петте най-гледани филми са: „Love.net” на Илиян Джевелеков с над 200 хил. зрители; „Операция Шменти Капели” – Иван Митов и Влади Въргала; Тилт – Виктор Чуков-син; „Стъпки в пясъка” – Ивайло Христов. На пето място „Кецове”.
В сравнение с предходната година – през 2011 г. броят на зрителите се е увеличил с повече от 200 000 зрители.

Афиш на филма "Пистолет, куфар и 3 смърдящи варела".

снимка: avtora.com

Филми създадени след март 2012 година, които участваха в София Филм Фест 2013 – ежегодния филмов фестивал, са няколко. Филмът на Милко Лазаров “Отчуждение” – за първи път е показан пред публика. Два дебюта „Цветът на Хамелеона“ и „Джулай“.
Филмът „Инкогнита“ по мотиви на повестта “Бариерата” на Павел Вежинов –  също взе участие в София Филм Фест 2013.

Комедията „Пистолет, куфар и 3 смърдящи варела“ също участваше. Както и криминалната комедия “Още една мечта” и романтичната комедия “Пъзел”.
За втора година подред в град Казанлък се проведе второто издание на „София филм фест в Казанлък“ в кино “Искра”. Така Казанлък бе наречен “столица на седмото изкуство”. Почитатели на киното имаха възможност да гледат най-добрите творби на български и чуждестранни автори. Филмовата фиеста стартира откриването си с прожекцията на филма “Пистолет, куфар и три смърдящи варела” на режисьора Георги Костов. Общо 17 филма бяха представени на филмовия фестивал в Казанлък. „София филм фест в Казанлък“ се реализира благодарение на Община Казанлък и сътрудничеството и с Арт Фест/София Филм Фест, съдействието на Национален филмов център и програма МEDIA Mundus.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!