Възобновен е традиционният събор в Рожен през 2015г.

400 гайди на Събор Рожен 2015. Снимка:nоvini.bg

400 гайди на Събор Рожен 2015. Снимка:nоvini.bg

Български носии, народни танци, занаятчии и хиляди хора на едно на едно място. Това не е възстановка от филм, за живота по нашите земи от преди повече от сто години, това е Събор на народното творчество и животновъдството – Рожен 2015, наследник на Национален фолклорен събор Рожен.

Съборът се провежда в местност Роженски поляни в близост до Пампорово (често се бърка с Рожен до Мелник или с връх Рожен). Едно прекрасно място, намиращо се в Южна Блгария близо до град Смолян, пленяващо със своята природна красота. Място, което приютява събора още от далечната 1898г., започнало като начин да се почитат всички светии на роженските параклиси и прераснало в традиция, която събира българи от цялата страна. Трябва да споменем и че това е родното място на емблематичните „100 каба-гайди”.

Последното провеждане на събора е през 2006г., но благодарение на родолюбци, след деветгодишно прекъсване той отново е факт.

А какво всъщност можеше да се види през тези три дни на събора в Рожен?

Откриването на събора беше съпроводено от традиционните 400 каба гайди, като музиката, която се носеше през цялото провеждане на мероприятието, беше определена от организаторите да е само традиционна българска (неофициално, търговци бяха заплашени, че ще им спират тока, ако пуснат да звучи чалга на техни сергии). Всички концерти бяха с изпълнители на народна музика.

Не липсваха и кулинарни изкушения. Можеше да се опитат от българските млечни и месни продукти, зърнени и бобови култури, които върнаха много от хората към миналото.

Всеки, който пожелаеше, можеше да се сдобие продукти, плод на традиционни занаяти, като купи, паници, чаши и други ръчно направени изделия. За любителите на четириногите имаше изложение на животни.

Събор РоженВъзстановките от школата на Багатур, включващи бойни схватки, народните борби, състезанията с животни, живата музика и още много атракции забавляваха посетителите. Но от всичко най-голямо впечатление направи огромното знаме, което лежеше на поляните и естествено незабравимите хора, които се извиваха непрестанно.

Тези три дни успяха да покажат, че българският дух е жив. Занаятите, традициите и самосъзнанието са запазени, независимо от това, че живеем в толкова динамичен и глобален свят, в който идентичността е приела съвсем друга форма.

Кратко видео на събора от птичи поглед заснето с дрон.

 


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!