Обновеният Лъвов мост. Снимка:dama.bg

Обновеният Лъвов мост. Снимка:dama.bg

Ремонтираното кръстовище на Лъвов мост вече е отворено за движение. Преди ремонта, при пътуване по булевард Сливница, на старото кръстовище на Лъвов мост се чакаше дълго време. Сега преминаването става без забавяне през тунели под кръстовището.

Реконструкцията започна през февруари и е на стойност около 22 милиона лева. Кръстовището е силно натоварено, като всеки ден оттам преминават около 60 000 автомобила. Сега, когато кръстовището е на две нива, времето за преминаване ще се скъси значително. Очаква се 32 000 автомобила да минават по двата тунела под кръстовището дневно, а 28 000 – по кръговото движение.

Ремонтираният Лъвов мост. Снимка:vesti.bg

Ремонтираният Лъвов мост. Снимка:vesti.bg

Транспортният възел е на три нива – най-отдолу преминава метрото, над него са тунелите, а отгоре кръгово кръстовище с пешеходна зона. Около ембелматичният мост, който беше изцяло реставриран с ремонта, е оформен площад с места за отдих. Четирите лъва бяха реставрирани и поставени обратно на местата им.  В централната част, където се движат трамваите, мостът става пешеходна зона. Ремонтът връща стария облик на моста от началото на 20-и век. Има ретро фенери, табела с надпис „Лъвовъ мостъ“, пейки, висящи саксии и цветни лехи.

Мостът умело съчетава ретро и съвременен стил. Изложени са римски антични разкопки от IV век, изградена е велоалея и са монтирани камери с възможност за нощно наблюдение. В следата на моста се движат само трамваи, като може да видите от новите модерни мотриси, които общината закупи по-рано тази година, както Добри новини вече ви съобщи в публикацията Нови екологични трамваи в София.

От 30 октомври колите се движат по кръговото, а на долното ниво – за няколко дни ще бъде затворен северният тунел, за да се положи последният слой асфалт, след което кръстовището ще бъде напълно завършено.

Кратко видео, което показна колко бързо се преминава под Лъвов мост с кола при движение по бул. Сливница във всяка от посоките на движение.

http://www.youtube.com/watch?v=N7BSNd5RiLE


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!