20140310.caspouclqiТочно на християнския празник Благовещение къщата на Ванга в местността Рупите отвори врати за посетители.

 

Баба Ванга и съпругът й Димитър Гущеров са имали една осиновена дъщеря, която се казва Венета. Тя е изключително скромна и земна жена, майка на две деца и внуци. И това, което може да се каже за нея, е изключителната доброта, която е наследила от жената, отгледала я и възпитала. Венета разказва много мили и скъпи спомени за своята майка – пророчицата Ванга.

Като малко дете не е подозирала за уникалната дарба на Ванга, разказва осиновената дъщеря Венета. Било и е странно, че постоянно са идвали хора пред дома им, но не е  знаела защо. Когато пораснала, разбрала за божия дар, който носи майка й, споделя още Венета. Всъщност истинското име на Баба Ванга е Вангелия – името е от от гръцки произход и означава „блага вест“. Всички знаем на колко семейства пророчицата от Петрич е донесла благата вест, че скоро ще си имат детенце.

Първоначално семейството на Баба Ванга е нямало къща в местността Рупите (село в Югозападна България) и когато отивали там, те спели на палатка. Малката къщичка е построена през 1970 година. Баба Ванга винаги е казвала за това място, че е свято и излъчва силна енергия. По думите на пророчицата – на това място е имало богат и красив град, който е напълно унищожен от лавата на изригнал вулкан. Селото е известно и с лечебните си минерални извори.

DSCF4681Ванга е пътувала всеки ден от Петрич до къщичката на Рупите, за да се среща с посетители. Останала е да живее там през последните години от живота си.

След смъртта на пророчицата къщата на Рупите е заключена. След дълги и ожесточени административни спорове – малката къщичка е предоставена на фондация „Ванга“. Фондацията се заема с ремонта на дома. Всички дрехи, вещи, посуда, мебели, завивки, подаръци, въпреки годините са запазени и предадени на музея в Петрич.
А другата къща на Баба Ванга е в Петрич и от 2008 година е музей – с над 3,000 лични вещи на пророчицата.

Цялото обзавеждане в къщата на Рупите си е абсолютно същото – камината, масичките, леглата, гардеробът, споделят от фондация “Ванга“.
Входът е свободен както за влизане в къщичката на Рупите, така и за разглеждане на манастирския комплекс. Всеки, който желае, може да посети това свято място.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!