„Blitab“ (Блайтаб) е названието на новия таблет, пригоден за незрящи, който ще отвори един напълно нов свят на комуникация за тях. Технологията му позволява да бъде използван не само за четене на вече създадени текстове, но и за писане и създаване на нови такива. Продуктът е създаден от Кристина Цветанова и Слави Славев, които са наградени от Европейския съюз с отличия за социално предприемачество, и се очаква да бъде финализиран до края на годината.

Устройството работи на принципа на Брайловата азбука. Малките цилиндърчета, които изпъкват от дисплея му вместо букви, дават възможност на незрящите да разчитат това, което е въведено като текст. При получаване на обикновен текстов файл от външен източник, софтуерът го прави достъпен, конвертирайки го в брайлови символи. Кристина и Слави са създателите както на софтуерната част, така и на хардуера. Единственият проблем, който стои между тях и реализирането на проекта им на този етап, е неговото финансиране. Двамата продължават да търсят спонсори и нови начини за инвестиране. В началото на тази година, успешно набират средства благодарение на организирана онлайн кампания чрез платформата Indigogo.

Идеята за устройството, което би улеснило значително живота на хиляди хора в неравностойно положение, възниква още по време на обучението им. Слави е възпитаник на  Софийския университет, а Кристина – на Техническия. Сблъсквайки се отблизо с трудностите, които незрящите студенти изпитват по време на обучението си, младите ентусиасти се вдъхновяват да създадат пригоден за нуждите им и в същото време пазарно достъпен продукт. След като в България не успяват да получат подкрепата и финансирането, които са им необходими, двамата решават да заминат за Австрия.

Кристина Цветанова и Слави Славев представят иновативния таблет за хора в неравностойно положение.

Източник на снимката: www.bulgaren.org

Един от най-трудните им периоди е в началото на тяхното пристигане. За да създадат възможно най-добрия продукт, Кристина и Слави трябва да обсъждат идеите си именно с хората в неравностойно положение. Намирането на връзка с тези хора и комуникацията с тях поставят пред изпитание младите инициатори, които не се отказват от идеята си. Скоро плановете и чертежите им придобиват понятен за незрящите триизмерен образ, благодарение на 3D принтери, и те успяват да получат ценните препоръки от хората, лишени от зрение.

Установяването им във Виена се оказва правилната стъпка и те успяват да реализират идеята си само за периода от три години. Освен европейската награда, проектът печели редица австрийски награди за устойчиво развитие и иновативно предприятие. Новият таблет вече е факт, а това, което го дели от нуждаещите се, е оптимизирането на пазарната му цена, която за момента варира между 10 и 15 хиляди евро. За разлика от вече съществуващите аналози, които предлагат единствено по 2 механични реда символи, прототипът на Blitab позволява четене и писане на цяла страница текст. Освен това той е значително по-мобилен и лесен за употреба.

Устройството е част от по-големия им проект, наречен Green Vision – таблетът ще бъде направен от рециклируеми материали и ще отговаря на високи екологични стандарти. Двамата създатели възнамеряват да дарят част от таблетите на редица големи библиотеки, за да бъдат достъпни безплатно за посетителите с увредено зрение.

Кристина и Слави са убедени, че е въпрос на време да се появят инвеститори и компании, с помощта на които това устройство ще стане достъпно за максимален брой хора в неравностойно положение. Дългосрочните им амбиции са свързани с връщането им в България и развиването на успешен бизнес тук.

Кратка презентация на прототипа на устройството Blitab  може да видите в следващото видео:

https://www.youtube.com/watch?v=_ayiLgVIF8A


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!