Златният пръстен на Тезей отпреди 35 века

Снимка: 24 часа

На 7 ноември Националният археологически музей в столицата стана домакин на открита експозиция от 195 уникални антики, идващи от музеи в Солун, Атина, Делфи, Аргос и Ламия. Сред експонатите е и златен пръстен от почти четири столетия, принадлежащ на гръцкия владетел Тезей. Това е и най-ценната антика на изложбата. Специално място е отделено за предмети, използвани от древни атлети по време на Олимпийските игри.
Пръстенът на Тезей, символизиращ победата му над минотавъра, датира от Микенската епоха, когато са първите записки за създаване на митична Атина. По това време Тезей печели славата си чрез победа над минотавъра, като по този начин освобождава народа си от тиранията на могъщия цар Минос. Връщайки се обратно към Атина, Тезей забравя да смени платната на кораба си и баща му Егей мисли, че синът му е загинал в битката. Разстроен Егей се хвърля в бурните води на морето и оттогава то носи неговото име-Егейско море. Златният пръстен изобразява човек, прескачащ бик, и е с размери 2,7 на 1,8 см и тежи 20 грама.

Гръцки антики на изложба в България

Снимка: Новинар

Други интересни експонати са паметници, пръстени, печати с лицата на Сократ и Аристотел, оловни и каменни тежести, използвани от древните олимпийци, стрели от битката при Термопилите. Повечето от антиките показват постиженията на елините в областта на политиката, икономиката, търговията и образованието.Може да се види един от златните медали от първата съвременна Олимпиада през 19 век, а също и уникално изображение на богинята на победата Нике, гравирано върху скъпоценен камък, заедно с могъщия Зевс.

Повечето от експонатите досега не са били предоставяни за изложби извън Гърция.Идеята е да се покаже паралелността в културата и традициите на България и южната съседка по това време.Според зам.-директора на Археологическия музей в

Атина гръцките и български земи имат доста допирни точки що се отнася и до изкуството. Например ваза, намерена близо до Пловдив, е почти идентична с подобна, открита в Атина.
Повечето предмети са от злато, сребро, керамика, а също и скъпоценни камъни.
Изложбата на гръцките антики ще остане в столицата до 9 февруари 2014.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!