Френската компания Alstom създаде първият в света влак, който не замърсява околната среда по никакъв начин. Името на машината е Coradia iLint . Той не отделя никакъв въглероден диоксид в околната среда при движението си. Водна пара и кондензирана вода са единствената емисия излъчвана от влака, тъй като горивото, което използва двигателя е водород.

източник на снимка:http://bioage.typepad.com/

източник на снимка:bioage.typepad.com

Танкът, съдържащ водородното гориво се разполага на покрива на Coradia iLint и захранва водородни клетки, които произвеждат електрическа енергия посредством изгарянето на водорода с кислород. Освен това шумът, издаван от влака е сведен до минимум и Coradia iLint е един от най-тихите влакове произвеждани някога.

източник на снимка:http://www3.pictures.zimbio.com/

източник на снимка:pictures.zimbio.com

Astom показват пред света своя влак на годишното изложение Inno Trans в Берлин. Coradia iLint ще бъде пусната в движение в края на 2017 година. На ден той може да изминава по 800 км със скорост 140 км/ч.
Първи интерес към екологично чистият влак интерес проявиха от провинция Долна Саксония, които вече са закупили 14 влака. Очаква се в близко бъдеще водородните влакове да се движат в цяла Германия, а също така и в Дания, Норвегия и Холандия. От компанията се надяват, че техния влак, ще измести от употреба влаковете с дизелови двигатели, които са все още широко използвани в Европа и по света.
Coradia iLint може да е първият влак в света, който е задвижван от водород, но самата технология е позната от преди. Още в 70-те години на 20 век американската космическа агенция NASA задвижва ракетите си с втечнен водород.
Кратко видео за влака може да видите тук:

Моля споделете новината!


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!