Атанас Скатов (Сливенски новини)

Българският алпинист Атанас Скатов Снимка:Сливенски новини

Българският трибагреник бе буйно развян на най-високия връх в Западното и Южното полукълбо – Аконкагуа от българския алпинист с борбен дух – Атанас Скатов. След десетчасово катерене българинът е стигнал сам връх Аконкагуа, който е висок 6962 метра, разположен в планината Анди в Аржентина, на 15 километра от държавната граница с Чили.

Аконкагуа е най-високата точка в Южна Америка и изобщо извън Азия. Той се намира в Андите, в аржентинската провинция Мендоса. Аконкагуа е и най-високият изгаснал вулкан в света.

В началото на декември на 2013 година Скатов е отпътувал за експедицията “Аконкагуа”. На 29 декември е стигнал до 6600 м, но поради силния вятър не е атакувал върха. На 2 януари тръгва отново към целта си и на 4 януари в 18,15 българско време е стигнал връх Аконкагуа – един от седемте най-високи континентални първенци.

35-годишният Атанас Скатов е покорил – връх Аконкагуа /2013 г./, връх Ухуру в Африка и най-високият европейски връх Елбрус. Бъдещите му планове са да покори всичките. Силно амбициран да преследва целите си и възнамерява да ги осъществи, въпреки че не си е поставял срокове, така споделя алпинистът Атанас от Сливен.

Ако желаете да научите повече за този голям българин – Атанас Скатов, може да посетите личната му страница в интернет – atanasskatov.com. А тези редове са поместени в първа страница на личния му сайт: „Не питай за цената на мечтата — бори се, литвай, падай и умирай!… Носи я винаги напред — в ръката, възкръсвай: ставай, искай и намирай!“ – Людмил Янков

Там ще може да видите всички места, на които е бил, близките и по-далечни цели и трудностите, които е срещал. Страницата му е посветена на “всички мераклии да постигнат също целта си и да се докоснат до върховете”.

 


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!