Според доц. д-р Ана Кочева от БАН българският език не просто се говори на много места, но и присъствието му по света се разраства. Това показва специално проведеното изследване, озаглавено „Българският език на ново място по света“.

Относно самото проучване доцентът допълва, че всяка страна трябва да бъде изследвана отделно, защото начинът на разпространение на езика е различен. При България например съществува следната особеност от демографо-исторически тип: след Освобождението българите на Балканите наброяват над 5 милиона души, тогава сме били най-голямата нация по тези ширини; впоследствие ставаме 9 милиона благодарение на естествен прираст, но след двете световни войни, вътрешните въстания и икономическите процеси покрай демокрацията отново намаляваме на 6-7 милиона; към 3 милиона българи остават в съседни държави, поради разпределение на територии, а вече има и милиони етнически българи, които с поколенията си живеят по всички континенти – най-вече в други държави в Европа, в Америка и в Австралия, по-малко в Африка и Азия.

Доц. д-р Кочева допълва, че не само броят на българоговорящите нараства (вече са над 15млн. души), а и броят на българските училища не изостава, а именно обратното – увеличава се.

сграда на бан

Още в интервюто си с Агенция Фокус доц. д-р Кочева казва:

Прави впечатление и това посочват и от Държавната агенция за българите в чужбина, а и ние в контакт с нашите общности установяваме, че българските училища навсякъде по света се множат и то в много бърза прогресия. Създават се. Дали ще са под формата на неделни или някаква друга – това няма никакво значение, но като че ли има нов импулс за ребългаризация.

Интересно е, че при българския език се наблюдава възраждане на диалекти и интереса към тях. Теренните проучвания по селата през последните години показват, че диалектите не само са изключително употребявани от възрастните там, но и се пренасят съвсем естествено върху младото поколение. Тези млади хора могат да бъдат определени с термина „диглосни“, тъй като разбират и говорят не само книжовен български, но и съответния диалект на края, в който са израснали. Появи са се и много Фейсбук групи, чиито членове с гордост показват, че владеят регионалния си диалект.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!