Единствен по рода си в България ретро музей, отваря врати във Варна напролет. След продължително търсене на подходящо за целта място, собственикът на музея е подписал договор с Grand Mall Варна.

Варненският бизнесмен Цветан Атанасов е решил да пресъздаде миналото и да съживи спомените, влагайки дългогодишен непрекъснат труд и много средства. Така той и екипът му от над 50 души – монтьори, тенекеджии, бояджии, тапицери, реставратори, художници, скулптори, са успели да съберат и реставрират огромен брой експонати, част от живота на поколения българи.

Ретро музей

Снимка: facebook.com

Музеят ще разполага с впечатляващ автопарк, състоящ се от около 50 реставрирани автомобила от общо 120 събрани коли от периода 1945 – 1989 година. Сред тях ще намерят място марки като „Жигули”(колата, с която находчивият българин е започнал колекцията), „Лада”, „Москвич”, „Волга”(емблематичен автомобил от кортежа на Чаушеско), „Вартбург”, „Трабант”, „Шкода”, “ЗАЗ–965а”(известен още като „Гърбавия”, „Чебурашка” и „Отмъщението на Хрусчов”), „Варшава”, а сред най-ценните експонати са автомобилът, возил Тодор Живков и Цола Драгойчева – класическата „Чайка ГАЗ-13” и автомобилът ЗиМ от серията ГАЗ. Тежката артилерия е представена от военен модел „ГАЗ-67”, от 1943 година, чиято реставрация отнема близо 5 години, поради трудното намиране на части. Целият реставриран автопарк е в перфектно състояние, всичко е изпипано до последния детайл. Всички автомобили са с оригиналния цвят на боята, с която са произвеждани и работят безупречно.

Ретро музей

Снимка: facebook.com

Любителите на моторите ще се докоснат до всички модели на немските „АВО”, „МЗ”, „Симсон”, чешките „ЧЗ”, „ЯВА”(и моделът Велорекс – калинка), руските „Урал”, „ИЖ”, „Днепр”, както и българският „Балкан” (сред които и първият модел, произвеждан в завод „Балкан” – „Балкан Люлин”). За момента са реставрирани около 10 мотора, но предстои реставрация на поне още 140.

Това, което прави „соц” колекцията още по-уникална, са восъчните фигури на емблематични фигури като Тодор Живков, Леонид Брежнев, Ерих Хонекер, Че Гевара, Фидел Кастро. Любителите на музиката и театъра ще имат възможността да застанат рамо до рамо с Тодор Колев, Емил Димитров, Георги Калоянчев, Георги Парцалев, Невена Коканова и др. Освен восъчните фигури, музеят ще разкрие и 16 бронзови статуи, сред които и 3-метрова статуя на Георги Димитров.

Допълнително ще бъдат изложени велосипеди, детски играчки, банкноти, табели, сувенири и много други символи, свързани с периодът преди 1989 година.

Българинът не тъгува по комунизма като форма на управление, а по ценностната система на хората от онова време. Със своята колекция той иска да напомни за времената, в които българите са били сигурни, спокойни, имали са висок морал и са пазели родината чиста. Това начинание е доказателство за това, че красотата на бъдещето се крие в това да извлечем и съхраним най-хубавото от миналото.

 

 

 


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!