Източник: Уикипедия

Баба Марта бързала, мартеници вързала. След няколко дни наближава този хубав български празник, на който по стара традиция се подаряват преплетени бели и червени конци за здраве. Червеният цвят е символът на кръвта и живота, а белият – на щастието и чистотата.
Тази година българска мартеница е кандидат за рекорд в книгата на Гинес. Мирослава Ивайлова, Анастасия Великова и Славена Дачева от Русе са оплели мартеница с дължина цели осем километра и половина. Колкото и невероятно да звучи това, техният проект е факт и на първи март ще бъде официално показан пред обществото. С огромната мартеница ученичките са решили да закичат Дунав мост, като с усмивки споделят, че всъщност окичването ще е може би на 2 пъти, тъй като моста е приблизително три километра. Запитани колко време им е отнело приготвянето на тази гигантска мартеница, трите момичета отговарят, че най-хубавите неща искат търпение. Те са работили една година, за да оплетат необичайното българско бижу.
Всъщност идеята дошла от преподавателят по рисуване Стефан Петров, а впоследствие той бил неотлъчно до тях и ги напътствал в заниманието им. С много упоритост и постоянство Мирослава, Анастасия и Славена успели да достигнат до рекордната дължина. Разказват, че не веднъж идеята им се е струвала абсурдна и искали да се откажат. Доста трудности срещнали при измерването на червено-белите конци. Всеки ден те плетели между 20 и 30 метра от огромната мартеница.
Официално измерване ще бъде направено на 28 февруари. Момичетата се надяват да успеят да влязат в книгата на рекордите на Гинес. Предишен рекорд с най-дълга мартеница е бил поставен през март 2011 година. В Нова Загора е била измерена мартеница дълга 5 км и 30 метра.Тази година кандидатките за Гинес са от град Русе и наистина усилията им си заслужават внимание – цели 8 километра и половина.
Нека им пожелаем успех!


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!