Основното училище “Васил Левски” в село Oчин дол, община Мездра, подобно на много други селски училища, е затворило врати поради недостиг на ученици в селото още през 1971 г. Повече от 40 години то е оставено на произвола на съдбата и се руши ден след ден.

През 2015та година обаче, интерес към него проявява неправителствената организация ПП “Врачански балкан.” След основен ремонт, през ноември миналата година сградата на училището е съживена. Тя отваря врати като младежки еколагер, където могат да се организират зелени училища, да протичат различни обучения и семинари, свързани с опазване на природата и занимания на открито. Също така, дирекцията на Природен парк „Врачански Балкан“ предлага дву- и петдневни образователни програми, свързани с екологията и биоразнообразието.

ремонтираното училище в с. Очин долВ обученията, които се провеждат от клуб “Приятели на Врачански Балкан” в еколагера, се използват алтернативни методи на преподаване и интерактивни игри. Така децата да могат да усетят и съпреживеят това, на което лекторите се опитват да ги научат. По този начин урокът става по-интересен и съответно по-лесно запомнящ се. За сравнение, повечето “зелени училища”, които се организират на територията на България в днешно време, се провеждат в СПА хотели и са ориентирани предимно към удоволствията, които могат да предложат такива места, а не към придобиване на нови знания и насочване на посоката на мислене на учениците към опазване и добро отношение към природата и нейните обитатели.

В еколагера през януари са проведени семинар за проучване и опазване на прилепите в България, както и третата национална среща на българските прилепари. През април се очаква в еколагера да се осъществи уъркшоп с доброволци от Германия по проектът “Консумувай” на фондация ЕкоЦентрик и обучителен уикенд за учениците, финалисти в конкурса “Влез в час с уроците на природата”, който продължава до 29.02.2016г.

Базата разполага с шест стаи, в които са разпределени 32 легла

Базата разполага с шест стаи, в които са разпределени 32 легла

Еколагерът разполага с 32 легла,вътрешни бани и тоалетни, кухненско помещение, както и оборудвана зала за занимания (екран, мултимедия, лаптоп).

 

Базата е разположена в началото на село Очин дол в Стара Планина. паметникът Дядо ЙоцоПриказно красивата природа около селото обещава вълнуващо и полезно приключение сред природата, за всеки посетител на еколагера. Освен това, в района могат да бъдат посетени и комплексът “Дядо Йоцо”, екопътеката към оброка Свети Дух, Лакатнишките скали, Кобилените стени, скалният феномен Ритлите, Черепишкият манастир, манастирът Седемте престола и други забележителности.

Младежкият еколагер отваря и много възможности за жителите на село Очин дол. Двама от тях поддържат и стопанисват лагера всеки ден, а заведенията в селото се радват на по-висока посещаемост, което спомага икономическото развитие на селото.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!