В последните дни световните медии широко отразиха преминаването на кометата Сайдинг-Спринг в опасна близост до Марс.

Леденият къс всъщност представлява формирование от ледени останки, за които учените смятат, че датират от раждането на Слънчевата система от преди 4,6 милиарда години. Кометата Сайдинг-Спринг е наречена така заради името на австралийската астрономическа обсерватория, с чиято помощ е била открита през 2013 г.

 

Илюстрация на пътя на кометата Сайдинг-Спринг от януари 2014 г. досега

Снимка: http://www.astronews.ru/

Около 21:30ч. българско време на 19 октомври 2014 космическото ледено тяло премина най-близо до планетата Марс – на около 140 хил. километра от нея. Скоростта, която е развила кометата, е изчислена на около 203 000 километра в час (това са близо 56 километра в секунда!). Е, това може би ви се струва необозримо делеч от нашите „земни” проблеми, но учените, следили прелитането на кометата, споделят, че според космическите стандарти тя е преминала „на косъм” от червената планета. Ако ще ви бъде по-лесно да си го представите – 140 хил. км  е около една трета от разстоянието от нас до Луната.

Учените споделят, че събитие от този ранг е изключително рядко и вероятно не се случва повече от веднъж на милион години. Астрономите определят събитието като „космически подарък“, чрез който те имат уникалната възможност да съберат данни за кометата и нейното въздействие върху атмосферата и гравитацията на Марс.

За наблюдение на уникалното явление бяха използвани пет космически апарата в орбита около Марс – „Марс Одисей”, „Марс рикънисънс орбитър”, и „Мейвън” на НАСА, „Марс експрес” на Европейската космическа агенция, и индийският „Мангалиан”, а също и двата марсохода на НАСА – „Кюриосити” и „Опортюнити”.

Учените се тревожели, че опашката от прах на кометата може да представлява опасност за апаратите на орбита около Марс. Заради тези свои опасения НАСА променили орбитите на апаратите и ги позиционирали от задната страна на планетата за времето на най-рисковата част преминаването на кометата.

Въпреки че атмосферата на Марс е по-разредена от тази на Земята, тя се оказала напълно достатъчна, за да предпази марсоходите „Кюриосити” и „Опортюнити” от поражения, нанесени от кометния прах.

Очаква се в следващите седмици и дори месеци от апаратите да бъде получено огромно количество информация, която да помогне в по-нататъшните разработки на космолозите по света, които не престават да се радват на своя „космически подарък”.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!