Мелнишките пирамиди

Снимка: Wikipedia

Класическият образ на българското винарство векове наред е бил представян от старото мелнишко вино. То е било привилегия на трапезите във венецианските замъци, френските графства и испанските херцогства. Неговият успех е съчетанието от рубинен цвят, тръпчивост, тънък аромат и плътност.

В Мелник – най-малкия град в България, в събота 21-ви декември, ще бъде открит музей на виното по случай десетгодишния юбилей на сдружението на хотелиерите и ресторантьорите. Избран е именно Мелник, защото градчето е известно в цял свят и присъства във всички световни енциклопедии на червения еликсир. Малко хора знаят, че мелнишкото вино е било сред любимите вина на Уинстън Чърчил и той е поръчвал годишно да му бъдат доставяни по 500 л. Новата атрактивна придобивка в града е един различен начин за популяризиране на винения туризъм у нас и неговото развитие.

Колекция червено вино

Снимка: cross.bg

Музеят на напитката на боговете е подреден в няколко зали в известен хотел в Мелник. Богатата експозиция на вина ще запознава посетителите с историята на винопроизводството през вековете. За да открият своята напитка, гостите и любителите ще имат възможност да дегустират различните вкусове в специална зала. В музея има и помещение, където по стара мелнишка технология, е подготвена уникална секция вина. Те са произведени от винарски изби на район Средна Струма и са обявени за продажба.
Местни енолози ще бъдат консултанти, като ще информират гостите, ще им помагат при избора, а също ще разказват за развитието на лозарството и винопроизводството в този регион. Колекцията е събрала около четиристотин бутилки. Сред тях има доста скъпи вина експонати.
Видни гости ще присъстват на церемонията при откриването на Музеят на виното в Мелник. Сред поканените са зам. – министърът на икономиката Бранимир Ботев и шефът на Българската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите Благой Рагин.

Мелник е най-малкият град в България с население около 340 жители, но годишно е посещаван от хиляди туристи, заради природните забележителности в околността, мекият климат и известното мелнишко червено вино.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!