Електромобилът не се отличава значително от обикновените автомобили – съчетава всички удобства, с които сме свикнали и покрива на най-високи изисквания за безопасност, а единствената разлика е, че при задвижване с електричество не отделя вредни въглеродни емисии и съответно не замърсява околната среда.

Иновативна технология превръща електромобила в кола на бъдещето

Снимка: www.carscoops.com

Затова съвсем естествено световните автомобилни гиганти, насочиха голяма част от усилията и финансовите си ресурси към разработката и усъвършенстването на електромобила като продукт на бъдещето. Въпреки че цялата автоиндустрия се концентрира върху тях обаче, електрическите автомобили все още се борят за своята популярност и засега не се радват на голямо търсене. Основните причини са високите цени, които поддържат, ограничен пробег, недостиг на станции и твърде дълго време без възможност за презареждане. Последният проблем е толкова сериозен и възпиращ развитието на тази ниша, че наскоро ръководството на BMW се принуди да проведе работна среща с основния си конкурент в категория електромобили – Tesla Motors, на която бе обсъдено съвместното изграждане на станции за зареждане на електрическите автомобили.

Иновативна технология превръща електромобила в кола на бъдещето

Снимка: www.carscoops.com

В тази връзка крачка напред може да се приеме и последното съобщение от централата на BMW. От там оповестиха новата си разработка „Light and Charge” – стълбове за улично осветление, комбинация от ефективни светодиоди (LED) и зарядни гнезда за зареждане на електрически автомобили. BMW са създали два прототипа на иновативните станции и се очаква през 2015г. в Мюнхен проектът „Light and Charge” да покрие напълно града, като ще бъде използвана съществуващата осветителна мрежа, но само след ефективното ù модернизиране. Реално уличните лампи са непрекъснат поток електричество, така че очевидно те биха били и най-прекият път по който да заредите своя електромобил, нали?
Според предварително договорени условия между компанията и Мюнхенската управа, градът ще замени напълно уличните лампи с новите модерни варианти. Това от една страна значително ще увеличи местата за зареждане на електромобилите, а от друга съществуващата инфраструктурата ще бъде подменена с ефективна LED технология. Новаторските стълбове ще работят като обикновени улични лампи, но същевременно ще разполагат с розетка за зареждане на автомобилите. Предвидени са по два или четири светодиодни модула, които да се монтират съответно по кварталните улици на Мюнхен и по големите шосета. Теоретично бихте могли да паркирате на всяка улица и до всеки стълб, знаейки, че колата ви ще се е презаредила само докато сте пазарували в супермаркета или сте свършили нещо в офиса.

„Инфраструктурата е от първостепенно значение, ако държим да има повече електромобили по магистралите в бъдеще!”, казва П. Шварценбауер от УС на BMW.

Иновативна технология превръща електромобила в кола на бъдещето

Снимка: www.carscoops.com

В момента, като изпитателна и рекламна мярка, BMW са монтирали два подобни „зарядни стълба” пред централата си, където собственици на електрически превозни средства могат да ги зареждат, независимо от марката на автомобила. Плащането на услугата също е улеснено и модернизирано и се извършва чрез специално разработено за целта мобилно приложение. И макар че баварската автомобилна компания определено не е първооткривател на идеята уличното осветление да се превърне в зарядно устройство (компании като InteliLIGHT® са изследвали тази технология преди тях), те вероятно ще са първите, които ще реализират подобен проект за масово приложение.

BMW наскоро представи и два от най-модерните електрически автомобила – хечбека i3, който само на електричество може да измине около 160км, и купето i8 с пробег 600км. В допълнение към разработването на улично осветление, BMW вече инвестират и в софтуер и приложения, които да помогнат на водачите на електрически автомобили да намерят бързо и лесно място за паркиране, както и станции за зареждане.

На фона на тревожните показатели за повишаващото се и невъзможно за овладяване глобално замърсяване, опитите и усилията на редица консорциуми от рода на BMW, да наложат безвредните електромобили и да направят употребата им достъпна и масова, буди оптимизъм и надежда, че на първо място все пак остава грижата за околната среда и че бъдещето ако не „розово”, поне се очертава да бъде „зелено”.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!