Над 120 младежи доброволци ще се включат в еконициативата за обновяване на Русенския кей. Автори на проекта „ОКей – да се погрижим за Русенския кей“ са Тереза Николова и Димитър Дерменджиев. Проектът има за цел да насърчи русенци да поемат отговорност за околната среда и здравето си. Екоакцията ще се проведе на 1 септември (неделя), от 9.30ч. до 12ч. на крайбрежната ивица. Предвижда се почистване на пространството, пребоядисване на пейките и детските съоръжения, засаждане на нови растения и други дейности.

Проектът „ОКей – да се погрижим за Русенския кей“ предвижда и кампания за „осиновяване“ на определени зони от кея (градинки, площадки и дървета). Идеята е наред с грижата за съответната зона, младежите да имат възможност да изградят общност, която да общуват и да обменят идеи. Четири частни лица и организации вече са заявили интерес към кампанията. Всяка „осиновена“ зона ще бъде обозначена с табелка, посочваща хората или организацията, които се грижат за нея.

„Община Русе подкрепя тази инициатива, тъй като тя се вписва съвсем естествено в Общинския годишен план за младежта с нестандартното си звучене, иновативни идеи и екоинициативи“, каза директорът на Дирекция „Култура и образование“ Ирена Петрова. Тя заяви, че целият кметски екип застава зад подобни начинания, които ще доведат до облагородяване на градската среда и заяви готовността на Общината да подпомага реализирането им и в бъдеще.

Участниците в инициативата ще получат ековалута, наречена от авторите на проекта майтрейо (произлиза от думата майтри). Тя ще се използва за посещения в ателиета по йога, бойни изкуства, народни танци, фотография, рисуване и др., както и за отстъпки в различни магазини и заведения. Ателиетата ще се ръководят от доброволци и ще продължат през целия месец септември.
Проектът „ОКей – да се погрижим за Русенския кей“ се реализира в подкрепа на кандидатурата на Русе за Европейска столица на културата през 2019г.
Повече информация за проекта в сайта: www.proekt-okei.tk


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!