Александра Жекова зарадва с второ злато България, след като Владимир Зографски спечели медал преди седмица в Словакия на Световната Универсиада` 15, с което страната ни реализира пълен успех – 2 титли от двама състезатели, и засега заема осма позиция в класирането по нации.

Универсиадата е колаборация от думите „университет“ и „олимпиада“ и е световна надпревара за състезатели от различни университети. Организира се от FISU (Международна университетска спортна федерация). Универсиадите са Лятна и Зимна, като първата е организирана през лятото на 1959г. в Италия (Торино). България е провела общо четири универсиади, с домакин София – две летни (1961г., 1977г.) и две зимни (1983г., 1989г.). В цялата история на студентските игри, 2015-та е първата година с две държави домакин – Словакия и Испания.

Българската сноубордистка Сани Жекова грабна златото на Световната Универсиада

Зографски със златото
Снимка: http://www.aus.bg/

С два превъзходни скока при своето представяне, Владимир Зографски отнесе конкуренцията на представители на водещите в тази дисциплина държави. Той излезе напред, още след първите стартове, с перфектен скок от 95 метра и 123.1 точки, пред словенеца М. Зупанчич и руснака Евг. Климов. Българинът се сдоби със солиден аванс, след като фаворитите, японецът Кобаяши и руснаците Максимочкин и Хазетдинов, показаха по-слаби резултати и се подредиха в класирането след 4-то място. При втория си скок на състезанието, което започна в светлата част на денонощието, но завърши на изкуствено осветление, с резултат 94 метра и краен сбор 248.8 точки, българският състезател безапелационно доказа, че е много над конкуренцията.

От своя страна, българската звезда в женския сноуборд, Александра Жекова, също не остави никакъв шанс на съперничките си в Универсиадата и спечели злато в сноуборд бордъркроса. 27-годишната Сани постигна най-бързи резултати във всички свои стартове от квалификациите до финала, като при крайното спускане отвя Хло Треспо от Франция и Симона Майлер от Швейцария, които заеха почетните второ и трето място.

Българската сноубордистка Сани Жекова грабна златото на Световната Универсиада

Снимка: http://www.blagoevgrad.eu

Президентът на Асоциацията за университетски спорт „Академик“ доц. Златко Джуров, поздрави Жекова и Зографски за големия успех и престижното отличие за България в историята на Универсиадите, и подчерта, че златните успехи са доказателство за потенциала на студентския спорт у нас, като е необходимо само отговорните институции в държавата да предоставят повече възможности за активен спорт на младите. Важно е да бъдат отделяни повече внимание, а и средства, за физическата активност на учащите, защото това са инвестиции с дългосрочна възвръщаемост.

Българското участие на Универсиада`2015 ще приключи с участието на Радослав Янков (сноуборд) и Георги Нушев (скиор алпиец), със стартове през настоящата седмица.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!