На 29 октомври бе открита нова астрономическа обсерватория в Шумен. Сградата е разположена на Шуменското плато, в близост до посетителския център на Паметника „Създатели на българската държава“. Изявлението за новото откриване в града бе направено от проф. Диана Кюркчиева от Астрономическия център на Шуменския университет, тя е и преподавател във висшето учебно заведение.

Обсерваторията разполага с 2 професионални телескопа. Единият е 40 сантиметров, а вторият 26 сантиметров. Двата телескопа са свързани с компютърна техника. По този начин любителите на небето и звездите ще могат да наблюдават небесните тела върху видео екран, който е монтиран в посетителския център на обсерваторията.

Shumen2

автор снимка: Злати Димитров

Проф. Диана Кюркчиева отбеляза, че до няколко месеца телескопите ще могат да се управляват и дистанционно. Също така и след записан час до обсерваторията ще могат да имат достъп студенти, ученици, любители и цялата професионална астрономическа колегия.

Специално за посетителите в обсерваторията, които искат да наблюдават небесните тела, ще бъде монтиран трети телескоп.

В бъдеще в големият купол, който е пет и половина метра в диаметър, ще бъде поставен и още един по-малък телескоп, с който посетителите да наблюдават небето.

Обсерваторията на Шуменското плато струва над 4 милиона лева и е изградена по проект на природния парк, финансиран от оперативна програма „Околна среда”. Разположена е на втория етаж на сграда, изградена по проект на природния парк „Шуменско плато“.  На първия етаж ще се помещава нов информационен център на парка.

Идеята е в бъдеще телескопите да бъдат свързани с международния проект “Огъл” за търсене на планети извън Слънчевата система.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!