Търговският дюкян в габровския Етнографски музей на открито „ЕТЪР“ отново отвори врати за посетители, след като беше обновен. Той приканва гостите на музея с тематичен интериор.

Дюкянът се помещава на първия етаж в Саковата къща. В едновременно традиционната и модерна обстановка ще откриете многобройни предмети от бита, изкусно изработени от глина, метал и дърво. За спомен можете да си закупите също тъкани покривки, торби от козяк или чанове.

В хармония с цялостната концепция на музея Търговският дюкян преплита традиция и съвремие, за да покаже, че могат задно да съществуват и в бъдещето. По време на откриването му на Празника на св.Спиридон, който е покровител на еснафите /12 декември/, се състоя истинска среща на поколенията. На нея присъстваха първият продавач в дюкяна – майсторката на гайтани Димитрина Илиева, и интериорният дизайнер Христо Станкушев, по чийто проект е обновено обичаното от туристите място.

Димитрина Илиева - вдясно

Димитрина Илиева – вдясно, из-к: ЕМО“Етър“

Още в далечната 1968 година Димитрина предлага прекрасните изделия на традиционните български занаяти. Тя има майсторско свидетелство за шиене с гайтан и умее да боядисва тъкани с естествени багрила. За музея на открито тя казва, че е единствен по рода си и докато той съществува, ще бъде запазена българската традиция.

Днес в дюкяна ще ви обслужат Красимира Василева и Диана Керекова. Засмени и приветливи, те продължават пътя на своята предшественичка, като споделят интересни подробности от направата на изложените изделия в магазина.

Освен обновеното пространство за сувенири в Емо „Етър“ имате възможност да посетите уникалната изложба „Гривни звънкат под възглаве… Майсторство и изящество в куюмджийския занаят”. Тя е дело на специалисти от регионалните исторически музеи в Габрово, Ловеч и Шумен и техни колеги от Етнографски музей на открито „Етър“.

част от изложбата

Част от изложбата, из-к: ЕМО“Етър“

Изкусните произведения на български майстори златари могат да бъдат видени до края на месец април следващата година.

На 23 декември от 11,30 ч. до 13,30 ч. тук по традиция ще бъде пресъздаден българският обичай коледуване, научаваме още от пресцентъра на ЕМО“Етър“.

До края на февруари 2017 година посетителите на единствения у нас музей на открито са добре дошли на по-ниска цена за вход. Възрастните трябва да наброят по 3 лв. вместо досегашните 5 лв., пенсионерите – 2 лв., а билетчето за ученици и студенти струва 1 лв.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!