Участници във фестивала в Пловдив

Снимка: plovdivutre.bg

През юни месец 2014 г. община Карнобат се подготвя за голямо културно събитие. Градът ще бъде домакин на Балкански фестивал на изкуствата. Този фестивал ще предостави възможност на много балкански страни да демонстрират красотата и изяществото на своите обичаи, фолклор и изкуство.

Дебютът на фестивала ще бъде през юни месец, като организацията на събитие с такъв ранг започна с официално изявление на кметът на Карнобат за желанието му да създаде културна марка на района.

Идната година община Карнобат ще посрещне над петстотин гости от южната ни съседка Гърция,  Сърбия, Турция и Македония. Танцьорите  от Румъния все още не са потвърдили  участието си. Мотото на фестивала е” Гостоприемството и готовността на хората за диалог и общуване”. Амбицията на организаторите е всяка година броят на фолклорните състави да расте и да се разшири географския обхват на артистите.

По време на фестивала ще може да се посети  събитие, наречено „Час по майстория”. Участниците  ще имат възможността да покажат уменията си в дърворезбата, тъкачество , а също и изработка на керамични фигури. Всички творби ще бъдат обществено достъпни за жители и гости на общината.

Този фолклорен фестивал е в основата на съживяването на културните традиции на Карнобат, създаването на нови партньорства и привличане на публика от чужбина.

Участници от Мексико на дефиле във Варна

Снимка: varnafolk.org

Интересни културни дейности ще бъдат рисунките върху асфалт или т.нар. стрийт арт-улично изкуство. Освен за участниците от фестивала, специално направените сцени ще бъдат домакин за поп изпълнители, сватбарски оркестри и групи. Предвидено е музикално надсвирване и конкурс надпяване с песните на Стайка Гьокова. Улиците на града ще се изпълнят с пъстрите фолклорни обреди и танци на участниците.

В България се провеждат ежегодно подобни събития, които събират на едно място различни култури и традиции на хора от цял свят. През 2014г. Пловдив ще бъде отново домакин на международен фолклорен фестивал за двадесети път. Други градове с културни инициативи като тази са Велико Търново, Варна, Бургас, Сапарева баня, Монтана.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!