Защо д-р Здравко Георгиев, който прекара 8 години в затворите в Либия, днес се е посветил изцяло на грижата за хората, станали жертва на войната в Сирия?

„Много хора ми задават въпроса, защо помагам на сирийците“, споделя медикът. Основната причина, която изтъква, е, че тези хора не са терористи, а съвсем обикновени и мирни жени, мъже и деца, които са избягали от тежкото положение в страната си и „защото е страшно да си извън родината си, да си прокуден и да няма кой да ти подаде ръка”, добавя още д-р Георгиев. Страданията на д-р Георгиев не са причинени от обикновените хора от арабския свят, а от една върхушка, начело с Кадафи, обяснява докторът.

След като тези невинни хора намират убежище в България, биват строго осъждани и отблъсквани от част от българското население, например националистическите изблици в село Розово и гражданските „патрули” по улиците на български градове. Притесненията от страна на българските граждани са: заразните болести, които идвали с бежанците и повишилата се престъпност.

снимка: www.aref.government.bg

снимка: www.aref.government.bg

В предаването „Тази сутрин“ по БТВ с гост д-р Здравко Георгиев, който  днес той и колегите му работят в бежанския лагер в Банкя, помагат на сирийците, но и на българите, разказва докторът.

„Знам, че много от тях са загубили много близки хора, деца са загубели родителите си, братя и сестри. Загубили са домовете си, защото са бомбардирани. Една част от младите мъже, които са тука, са избягали от армията, защото не искат да убиват сънародниците си“. Според д-р Георгиев престъпността в България не се е повишила от това, че сирийците са в нашата държава.

Относно притесненията на част от българското население, че с бежанците идват забравени у нас болести, за които нямаме имунитет, д-р Георгиев съвсем отговорно заяви, че до този момент няма случай на заболяване, което не е характерно в нашата държава, Европа и света, дори и здравното министерство може да даде подобни данни, добавя още. По думите на доктора сирийците идват в добро физическо здраве, но със силен стрес поради преживяното и страхът от това, което им предстои в бъдеще.

В къщата в Банкя вече имат и едно новородено детенце, което се е родило там с помощта на д-р Здравко Георгиев и колегите му. Там живеят дечица на различна възраст. Основно всички се стремят да помагат с каквото могат на хората от Сирия, прокудени по възможно най-несправедливия начин от родината им, и да подобрят условията им на живот в България.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!