На един от спътниците на Сатурн вероятно има условия за живот, обявиха от НАСА. Обикалящият около Сатурн космически апарат „Касини“ скоро е открил водород на неговата обвита в лед луна на име Енцелад. Той се съдържа в заснетите преди седем години стълбове от газ и ледени частици на нейната повърхност.

Екипът от учени, които анализира данните от апарата „Касини“, смята, че водородният газ изригва от океанското дъно на Енцелад чрез хидротермална дейност.

След извършени наблюдение и изследвания на изригваните от спътника струи, учените доказват, че около 98% от тях се състоят от вода, 1% е водород, а останалият състав включва  въглероден диоксид, метан и амоняк. Наличието на водород означава, че той може да бъде потенциален химичен източник на енергия за живот. С него се хранят микробите, ако има такива, в комбинация с разтворения във водата въглероден диоксид. В резултат се получава химическа реакция, при която се отделя метан – известна като метаногенеза. Тази реакция според учените стои в основата на Дървото на живота на нашата планета Земя.

Вече се твърди със сигурност, че освен топла и влажна среда, на Енцелад са налични част от елементите  за възникване и развитие на живот. За това са необходими три основни съставки: течна вода, източник на енергия и определени химични елементи, най-важните от които са въглерод, водород, кислород, азот, фосфор и сяра.

Този спътник на Сатурн, който представлява малка, скована в лед луна, се намира значително по-далеч от Слънцето, отколкото е Земята. Въпреки това космическият апарат „Касини“ доказва, че почти всички съставки, правещи възможно обитанието, са налични в океана му. Апаратът още не е доказал присъствието на елементите сяра и фосфор. Научният екип, водещ изследването, е на мнение, че те също се съдържат в структурата на луната. Учените подозират, че са част от скалното ù ядро, тъй като то прилича много на изследвани метеорити, които имат в състава си двата химически елемента.

Въпреки обнадеждаващото откритие, направените проучвания не предоставят доказателства за наличието на живи организми на спътника. Тези резултати обаче показват тясната връзка между научните мисии на НАСА, които са все по-близо до отговора на въпроса дали наистина сме сами в необятния Космос.

хидротермална дейност Енцелад

Графично изображение на производството на водороден газ според научния екип, анализиращ дейността на апарата „Касини“, сн. NASA

Кратко видео (на английски) от Наса относно откритието на Касини на Енцелад.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!