За трети път гр. Варна ще посрещне ветроходните титани, участващи в най-внушителното и престижно морско събитие – SCF Black Sea Tall Ships Regatta. Броени часове остават до момента, в който всички желаещи ще могат да видят и да се докоснат до най-големите, красиви и бързи ветроходи в света.

През 2014 година парадът привлече около 300 000 любители на морските приключения. Предвид добрата прогноза за времето и неотстъпващия на есента туристически сезон, очакванията за тазгодишното мероприятие са за още по-голям брой посетители. Организаторите се погрижиха за това, като започнаха да набират доброволци още от месец март, които безвъзмездно ще се посветят на гостите и екипажа.

Tall ships 2016

Снимка: Денислав Методиев

Участниците в SCF Black Sea Tall Ships Regatta 2016 са 13 на брой. Руското участие преобладава с цели 7 ветрохода, сред които най-големият и най-малкият сред участниците. Любителите ще могат да стъпят на палубата на 114,4-метровия „Крузенщерн” и да усетят аромата на 90-годишната му дървесина. Най-малкият участник „Vityaz” е „само” със 102,46 метра по-къс. Участието му е доказателство за най-големият чар на това събитие – разнообразието. Другите два руски гиганта също са ни познати от участието си през 2014 година – „Мир” и „Надежда” се нареждат на 2-ро място по дължина с внушителните 108,8 м. Вторият най-възрастен и третият по дължина платноход е румънският „Mircea”, който по нищо не отстъпва на конкурентите и също изглежда изключително „млад” за годините си. Другият румънски състезател – „Adornate”, също взе участие през 2014 г.

Tall ships 2016

Снимка: Денислав Методиев

България участва с двете грации – „Роял Хелена” и „Калиакра”, които редовно могат да бъдат забелязани на Морска гара във Варна, но колкото и често да ги виждаме, винаги ни впечатляват. „Podgoria” – Полша и „Atyla” – Вануату са другите двама участници, които ще очакваме в свои води. Елегантността на „Podgoria” тотално контрастира с ретро излъчването на „Atyla” и гледайки ги човек няма да повярва, че имат само 5 години разлика в построяването си, като при това полският е по-стария от двата.

Стартът на празненствата във Варна вече е даден. Ще има многобройни събития: концерти, игри, гонки, спортни прояви и много други мероприятия, които ще гарантират незабравими емоции за всички. Посрещането на корабите е на 1-ви октомври от 09:00 до 12:00 ч. във Варненския залив, а изпращането ще се извърши на 4-ти октомври. На всички участници – Bon voyage!


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!