През почивните дни гр. Варна стана домакин на най-прочутата ветроходна регата в света – регатата Тол Шипс. На 3-ти май в района на Пристанище Варна пристигнаха голям брой ветроходни кораби от цял свят, някои от които с внушителни размери. Беше осигурен достъп на всички, желаещи да станат част от това грандиозно събитие, както до пристанището, така и на самите палуби на тези красиви творения.

Крузенщерн

Снимка: Денислав Методиев – Добри новини

Регата Tall Ships се провежда още от 1956г. Идеята на събитието е обединяване на интересите и спомагане за добрите отношения  и разбирателство между младежите от различни страни, затова изискване за участие в регатата е над 50% от екипажа на кораба да е съставен от млади хора, на възраст не по-малка от 16 години. Организатор на Tall Ships е организацията Sail Training International (STI) – международна асоциация на организации, посветени на образованието и развитието на младите хора от всички националности, религии и социални прослойки. Tall Ships Regatta 2014 е с генерален спонсор Sovcomflot.

Град Варна е домакин на регатата от 2010г. През 2014г. за пръв път състезанието се провежда изцяло в акваторията на Черно море. България участва с корабите „Калиакра” и „Роял Хелена”. Яхтата SEA ADVENTURE, плаваща под български флаг, е с финландски екипаж. Маршрутът на състезанието е Варна – Новоросийск – Сочи – Констанца. Ветроходите ще бъдат очаквани в Новоросийск на 9-ти май. От 12-ти до 15-ти май ще се проведе вторият им преход до Сочи. На 18-ти май тръгват за гр.Констанца, където ще гостуват от 24-ти до 27-ми май. Патрони на събитието са президентите на България, Русия  и Румъния. Българският президент Росен Плевнелиев даде старт на парада на ветрилата и заяви, че това е едно от най-важните и най-красивите международни събития, които са провеждани в България. Президентът имаше възможност да приветства парада в открито море от палубата на  „Кап. І ранг Димитър Добрев”. Домакини бяха контраадмирал Румен Николов и кметът на Варна Иван Портних.

Крузенщерн

Снимка: Денислав Методиев – Добри новини

Събирането на участниците в Tall Ships започна още на 30-ти април. До 3-ти май бяха проведени множество културно-развлекателни мероприятия, гонки и парад на екипажите. Тези събития нямаше да са същите, ако 70 момчета и момичета не бяха положили едноседмичен доброволен безвъзмезден труд, за безпрепятственото провеждане на регатата във Варна. Благодарение на тях корабите бяха посрещнати, а екипажите – обгрижени. Един от доброволците – Атанас Коларов, откри изгубено дете по време на Парада на екипажите, а момиче е оказало спешна медицинска помощ на нуждаещ се. Liaison Officer (Офицери за свръзка), получиха поздравления за положения труд от президента на България, кмета на Варна и председателя на международната регата „Tall Ships” – Питър Нюъл.

 

Tall Ships е едно от малкото състезания, в което не е важно мястото, което ще заемеш, а самото участие. Пример за това е корабът Крузенщерн, който се отказа от надпреварата, за да закара до сушата болен член от екипажа. Остава надеждата, че ще посрещнем българските участници като победители не защото са взели първото място, а защото са се върнали по-сплотени и единни, защото именно тази идея лежи в основата на Tall Ships.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!