Историята е скъпо съкровище, което грижовно трябва се пази. Особено историята на държава като България. Опълченци, национални борци за свобода, българи от старо време – все герои, чието дело трябва да се помни, защото именно това дело представлява частите, съставляващи славното минало на българите като нация.

Един такъв почит на делото на един велик поет и революционер е провеждането на Национален туристически поход по пътя на Ботевата чета „Козлодуй – Околчица“. Това не е просто обикновен поход, това е събитие, традиция, любов към родното. Провежда се ежегодно и тази година е 71-вия поход, който ще се състой в периода от 27 май до 2 юни. Образува се походна колона по 120- километровия „Ботев път“, като началото на маршрута е от Козлодуйския бряг и завършва на връх Околчица във Врачанския балкан.  Задължително преди това е изготвена Програма, към която всички участващи се придържат.

Походът има свой регламент и има посочени изисквания, които участниците трябва да спазват. В похода могат да участват всички групи ученици, туристически дружества и секции по туризъм с неограничен брой туристи. По маршрута могат да се включват и индивидуални участници и групи.

Като по традиция и лична гордост и тази година ученици от различни училища в страната избраха да поемат по стъпките на Ботевата чета. Поводът е 2 юни – специален ден, ден на загиналите български герой за свободата и независимостта на България. Много от градовете в страната ще имат представителни групи, като по-големите от тях ще изпратят по две групи ученици, а по-малките по една. Група от 20 деца от училище „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Пловдив, са едни от участниците, които с гордост, за втора поредна година представят града си. Те ще бъдат придружавани от свои ръководители, които да следят за спазването на реда и изискванията, зададени в регламента.

Голям е броят на туристите от страната, които са заявилите желание да участват в националния поход. Повечето от общия брой участници са ученици, родолюбци, възродители на българското. Ученическите групи са от 10 области на страната. Това са деца, избрали да представят не само родния си град, но и  да дадат частица от себе си, като извървят пътя и оценят жертвата на онези, за които този път е бил пътят на спасението.

Най-възрастният участник е 75-годишен, а най-малкия патриот – 5-годишно дете от гр. Ямбол. Това сякаш подсказва, че за да си родолюбец, годините нямат никакво значение. В сърцето на всеки един българин трябва да се таи обичта към историята, героите, които със сили и бодрост в родолюбивото и патриотично дело, са дали живота си в името на свободата, в името на това днес да я има България такава, каквато е – пазителка на славна история.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!