Ден преди Деня на Земята – 22 април, от НАСА обявиха, че ще стартират въздушна експедиция, на която е възложена задачата да се справи с един от основните проблеми, застрашаващи здравето на човечеството – замърсяването на въздуха.
Ето как изглежда мисията на НАСА в цифри:

  • 3 самолета, носещи 37 различни устройства, които ще измерват количествата на атмосферните газове във въздуха
  • 35 свободни терабайта за информация, които се очаква да бъдат запълнени
  • 293 души – учени, инженери, летателен екипаж и допълнителен персонал
  • Над 300 наземни площадки, разположени в Северна Корея
  • Над 35 000 кг екипировка, доставена в Южна Корея

изтеглен файл

Източник на снимка:www.conserve-energy-future.com

През следващите 6 седмици учените ще обхождат по въздуха цялата площ на Северна Корея, опитвайки се да “уловят” промените в постоянно изменящия качеството си въздушен поток. Данните, които съберат, ще бъдат използвани да се открият нови решения на проблема с въздушното замърсяване не само на Корейския полуостров, но и по целия свят.

През следващата седмица НАСА и Националният институт за проучване на околната среда (NIER) на Корейската Република ще започнат съвместна кампания за проучване качеството на въздуха, наречена KORUS – AQ . По време на кампанията ще бъдат проведени въздушни, сателитни и наземни наблюдения, за да се даде оценка на качеството на въздуха в градските, провинциалните и крайбрежните зони.
Замърсяването на въздуха е основна заплаха за човешкото здраве. Според СЗО преждевременно умират около 37 млн души от заболявания свързани със замърсения въздух– болести на сърцето, инфаркт, рак и др.

Korean_peninsula_large

Източник на снимка:www.esa.int

Многостранните данни, събрани по време на KORUS – AQ ще помогнат за разработването на следващо поколение сателити и приземни системи за мониторинг на въздуха, които не само ще наблюдават състоянието на въздуха, но и ще помогнат за подобряване качеството на въздуха.
Базата на KORUS -AQ ще бъде разположена на юг от корейската столица Сеул. Южна Корея предлага идеални условия за проучвания на въздуха. Силно концентрираното население в столицата, съчетано с наличието на ферми в селските региони, позволяват на учените да изучават едновременно влиянието на човешките и природните емисии.

Резултатите, получени при изследванията на въздушните и приземните станции, ще бъдат сравнявани и допълвани от измервания на сателити, наблюдаващи Земята. Северна Корея и САЩ ще получават данните от сателитите на KORUS – AQ веднага след като те навлязат в орбита.

видео:


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!