Студентски и ученически разработки бяха показани във второто издание на Иновативно младежко ЕКСПО в Русе. Енергийно ефективни болиди, светещи облекла, дрон и светещ бял бастун бяха сред показаните в Русенския университет „Ангел Кънчев“ проекти.

Студентският автомобил HydRU R1, който ще участва в международното състезание Shell Eco-marathon в Лондон, беше показан за първи път именно на изложението. Зад екологичното превозно средство стои екип от 30 души, които работят върху иновативното му задвижване – с водород. В първоначалния си вид болидът тежи 100 кг, но теглото му ще бъде намалено. Изработен е от алуминий, стъклен плат и епоксидна смола.

Заедно с него в надпреварата за енергийно ефективни превозни средства Shell Eco-marathon ще участва и друга разработка на Русенския университет – автомобилът DTT, който е с електрическа батерия. Той се включва за четвърти път в състезанието, като тази година се явява с оптимизирано тегло под 30 кг. Характеристиките и аеродинамиката на автомобила са подобрени, с което екипът от разработчици се надява да постигне добри резултати в класирането.

Клубът по роботика към университета показа дрон, който е снабден с движеща се „ръка“. Идеята е с нея да се събират отпадъци от места, до които достъпът е затруднен.

Учениците от града също направиха много силно представяне на младежкото изложение в различни области. Възпитаници на Професионалната гимназия по облекло в Русе показаха облекла от бъдещето, в които са вградени LED светлини.

Ученици от Английската гимназия в града пък демонстрираха как да се предпазят пешеходците, които пресичат на необезопасени пешеходни пътеки. Младежите са разработили устройство със сензор, което сигнализира на водачите на автомобили, че към тях идва пешеходец. Те са кръстили своята система „Опази пешеходеца“.

Русенската Природо-математическа гимназия, известна с изключително успешните си възпитаници, носители на медали от олимпиади в България и чужбина, се включи в експото с няколко отбора. Те показаха лего роботи и полезен иновативен проект за бял бастун, който свети. Бастунът е предназначен за незрящи хора, като осигурява по-безопасното им придвижване в градска среда.

изложение

сн.: Русенски университет

Save


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!