Известният браузър Firefox стана на 10 години.

 

История на браузър Firefox

На 31 март 1998 г. програмистите на браузър Netscape започват проект с отворен код. Самите разработчици го наричат Mozilla, а браузърът получава кодовото име Netscape Navigator.

В ранните версии на браузъра от 0.1 до версия 0.5, които бяха представени на 23-ти септември 2002 година, той се наричаше Феникс (Phoenix). Оказа се, че това наименование е регистрирана търговска марка и основателите на проекта взеха решение да преименуват браузъра на Файърбърд (Firebird).   С това име на версии от 0.6 до 0.7 се оказа, че отново има проблем с регистрирана марка и едва две години по късно – на 9-ти ноември 2004 година бе представена първата стабилна версия на този браузър с днешното име Файърфокс (Firefox).

През 2004г. браузърът бързо придоби популярност с функция, която позволява блокиране на досадни изкачащи прозорци (Pop-up blocking).

По-късно затвърди своите позиции, когато предложи възможност за браузване в табове. Дотогава всички браузъри отваряха нови прозорци за всеки нов сайт с изключение на браузъра Galeon, който предложи подобна концепция, но той отпадна от играта поради проблеми със стабилността и конфликти между разработчиците. Днес всички браузъри вече ползват табове, като Firefox – с натискане на Ctrl+T се отваря нов таб, в който може да отворите нов сайт без да е нужно да стартирате програмата отново.

На 17 юни 2009 г. излезе Firefox 3.0. Малко по-късно софтуера попадна в Книгата на рекордите на Гинес като „Най-сваляната софтуерна програма за 24 часа“. Само за денонощие браузърът е свален от 8 млн. потребители;

В наши дни Firefox е в топ 3 в света по използване на браузъри. Едно смазващо предимство на браузъра е възможността един потребител да ползва Firefox на няколко различни операционни системи и да направи синхронизиране на данните между всичките си устройства. По този начин при добавяне на отметка (Bookmark) към сайт в някой от браузърите, почти моментално всички други свързани браузъри се синхронизират и също записват отметката. По подобен начин може да се синхронизират пароли, история за посетени сайтове, добавки и други данни. Нивото на сигурност е много високо, всички тези данни се пазят криптирани и разпределени в облак на Firefox, което означава, че никой, дори хората от  Firefox, не могат да прочетат тези данни.

По случай 10 годишнината от компанията обявиха някои интересни нововъведения в браузъра.

Бутон за забравяне /  Forget Button

Бутон за забравяне на Firefox. Беше представен  бутон за забравяне – „Forget Button“. Идеята е, че с много бърз достъп се дава възможност за изтриване на всички запаметени данни в браузъра от последния ден, като запаметени пароли, посетени сайтове, бисквитки и друга лична информация. Това е много полезно, ако за кратко ползваме чужд компютър. Може да се избере, за колко време назад да бъдат забравени данните – за 5 минути, за 2 часа или за 24 часа. Остават само свалените файлове и auto-complete историята.  Освен изтриване на данните, браузърът заменя всички наскоро отворени сайтове в табове с празни страници.

Разбира се опцията за поверително сърфиране (Ctrl + Shift + P) все още работи и върши същата работа. Но ако сте забравили да включите този режим на сърфиране, може да ползвате новия бутон за забравяне, който да Ви спести много време по ръчно изтриване на поверителна информация.

 

 

Браузър за разработчици / Developer browser

С нова версия на Firefox Dev Edition, компанията се опитва да предложи на уеб програмистите инструменти за дебъг и промяна на сайтове.  Досегашната версия на този инструмент беше толкова неудобна за ползване, че всеки уеб разработчик предпочиташе да инсталира безплатната допълнителна добавка Firebug, с която лесно се откриват бъгове в уеб страници.

Вицепрезидентът на Firefox Джонатан Найтингейл отчете това като грешка и обяви, че компанията възнамерява да инвестира в подобряването на този инструмент.

Firefox Dev Edition има няколко особено полезни функции за разработчиците, като WebIDE интеграция за удобно редактиране на уеб страница директно през браузъра и ще позволи на разработчиците да правят неща като дистанционно отстраняване на грешки в уеб страници. Ще има и възможност за тестване на уеб приложения, които са предназначени за Android устройства и ще се имитира поведението им при отваряне на браузъри Chrome и Safari. Целта е да се премахне необходимостта от различен набор от инструменти за разработчици за тестване на уеб приложение на различни браузъри.

 

Ако ползвате Firefox, горещо Ви препоръчваме една безплатна добавка към браузъра, с която много лесно ще може да блокирате достъпа до опасни и измамнически сайтове от различен вид. Повече информация в публикацията Блокиране на опасни сайтове.

Ако все още ползвате браузър Internet Explorer, силно Ви препоръчваме да инсталирате и да ползвате друг по-сигурен и надежден браузър!


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!