Миранда Уанг и Джийни Яо са разработили проект, който може да се окаже ключ за опазването на околната среда

Бъдещето на човечеството не е особено светло, ако погледнем по-мащабно за проблема, свързан със замърсяването на околната среда.

Ако продължаваме да неглижираме проблема може да се окаже, че до 2050 година във водата ще има повече пластмаса, отколкото риба.

Това за съжаление не е най-плашещото. По-стряскащото е, че хората не могат да се органичават и да спрат да използват пластмаса.

Хубавата новина е, че две студентки са намерили решение на този проблем.

Джийни Яо и Миранда Уонг са разработили бактерия, хранеща се с пластмаса.

 

Амбициозните и иновативни млади жени са стартирали работата по проекта още в гимназията и към този етап са успели да патентоват изобретението си.

За крехките си години са осъзнали, че огромното количество пластмаса, което всекидневно се употребява от хората трябва да се преработва по някакъв начин, за да не бъдем затрупани от него.

Инвеститорите ги забелязват и решават да ги насърчат.

Младите момичета са спечелили финансиране от 400 000 долара, за да продължат работата си и да разработят бактерията.

Джийни и Миранда са получили множество награди за разработването на бактерията. Освен това те са и най-младите носители на една от най-престижните награди в областта на науката  – „Perlman“.  Младите жени бяха поканени да изнесат TED Talk за борбата с пластмасовите отпадъци. През 2015 г. те основат BioCellection , стартираща компания в Менло Парк, Калифорния, фокусирана върху разграждането на полиетиленовите отпадъци и превръщането им в използваем продукт.

„Практически е невъзможно да накараме хората да спрат да използват пластмаса“, казва Миранда. „Имаме нужда от технология, за да разрушим пластмасата и всичко да стане биоразградимо“, допълва още тя.

Бактерията, която са разработили може да се използва освен за почистване на водата така и за плажната ивица.

Откритието на младите момичета може да се окаже ключов аспект за околната среда, понеже замърсяванията с пластмаса са придобили такъв мащаб, че учените смятат, че ние вече я консумираме дори с рибата и морската храна.

Много държави въвеждат ограничения и забраняват употребата на продукти като например пластмасовите сламки, но борбата с вече произведения боклук от хората е едно от най-големите предизвикателства, с които трябва  да се справим в близкото бъдеще.

Бактерията, разработена от Джийни и Миранда е част от решението на проблема със замърсяването на околната среда и се надяваме да има още много такива разработки.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!