Годишният конкурс за фотография на диви животни, организиран от Националния исторически музей в Лондон, се провежда за първи път през 1964г. Интересното в тази надпревара е, че участие могат да вземат фотографи на различна възраст, като това дава стимул на много младежи да изберат за свое хоби изучаването на дивата природа.
На тазгодишното юбилейно издание на конкурса (50-то поред), наградата за най-добър фотограф на дивата природа (Wildlife Photographer of the Year 2014) за деца до 10 години, както и приз за най-добър млад фотограф (до 18г.), спечели деветгодишният Карлос Перес Навал от Испания. Той пребори конкуренцията на почти два пъти по-големи от него младежи и впечатли жури и публика с невероятните си натуралистични фотографии на дивия свят в съвсем близък план.

Снимка: http://carlospereznaval.wordpress.com/

Снимка: carlospereznaval.wordpress.com

Малкият Карлос се отдава на фотографията на крехката 4-годишна възраст, когато първият му фотоапарат е компактният Nikon D300 и започва да снима с нескрито любопитство и ентусиазъм всичко, което вижда около себе си. Родителите му, неуморни пътешественици, никога не пропускат да го вземат по време на своите пътувания, което предизвиква детето да се оборудва все по-професионално и да взема по-голям обектив при всяка екскурзия.
Но Карлос определено не се нуждае от далечно пътешествие, за да прави хубави снимки. За фотографския му глад, флората и фауната в задния двор на дома му или по пътя към училище, са не по-малко предизвикателство и той не може да се въздържи да не „щракне” всяко впечатлило го нещо. В личния си сайт, детето споделя, че любимите му занимания са природата, фотографията и спортът, и то задължително в този ред.

 „Жило под Слънцето“ – фотографията -победител за 2014 г. Снимка: http://carlospereznaval.wordpress.com/

„Жило под Слънцето“ – фотографията -победител за 2014 г.
Снимка: carlospereznaval.wordpress.com

Навал участва и спечели годишния конкурс със своята „Stinger in the Sun” („Жило под Слънцето”), за която е използвал 28-300mm обектив за фон и 105милиметра F / 2.8 за скорпиона на F/10, 1/320 и ISO 320 и ниска температура (техническите параметри са от личния сайт на фотографа).
Но цялостното портфолио на малкия прородолюбител е още по-впечатляващо и спиращо дъха – крокодили, тигри, мечки щракнати в естествената им среда в най-дивите кътчета, съвършено композирани снимки и светлинни ефекти, които по право бихме очаквали от фотограф в пъти по-възрастен от Карлос.
В края на октомври, на церемония в Лондон, малкият фотограф получи своите награди – първата (в категория под 10 години) му бе връчена от Франс Лантинг, най-добрият фотограф на National Geographic, а втората – Карлос получи лично от херцогинята на Кеймбридж Кейт Мидълтън. Част от наградата за всички финалисти, е поредица от специално организирани дейности в Музея по естествена история в Лондон.

 Карлос получава наградата си от херцогинята на Кеймбридж

Карлос получава наградата си от херцогинята на Кеймбридж
Снимка: carlospereznaval.wordpress.com

Но ако си мислите, че за да сте добър фотограф, е необходимо ежемесечно да отскачате на сафари в Африка, то Карлос Навал е готов да спори. За него красивите градски паркове, речните зони и дори централните части на големите космополитни градове, крият толкова много интересни „обекти”, че всяка своя свободна минута, детето запълва с поредното „щрак”.

Освен последните отличия за най-добър фотограф, през изминалите няколко години, Навал е спечелил и редица други награди: MontPhoto (Жирона, Испания) – награда категория под 14 години, Oasis Photocontest (Италия) – 2-ро място; Фестивал де l’Oiseau et де ла Nature (Франция) – Първа награда категория 8 – 11 години; Photo Contest на Торес дел Сегре (Lleida, Испания) – първа категория награда 5-11 години; Фото конкурс „Laguna Cañizar“ Villarquemado (Теруел);

Но освен добър фотограф, Карлос Перес Навал от Испания е и добър пример за своите връстници и по-големите подрастващи – пример как развиващите се технологии могат да бъдат положителна част от живота на децата ни, без да губят връзката с природата, а напротив – да ги стимулира да я изследват и опознават!

9-годишният Карлос Перес Навал е най-добрият фотограф на дивата природа

Снимка: carlospereznaval.wordpress.com


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!