Екологичното сдружение „За земята“ организира почистване на Рила планина и бяха изхвърлени 8 тона отпадъци. В деня на Съединението 6 септември, голяма група от сдружение „За Земята“ приключи 18-то под ред почистване на защитени територии.

Таз годишната акция събра над 70 доброволци, които запретнаха ръкави и успяха на почистят национален парк Рила. Голяма част от отпадъците са били метали, споделят доброволците. Почистването на националния парк отне една седмица, а доброволците бяха разделени на две групи. Едната от групите се захвана с почистването около и вътре в хижите Заврачица и Марица, хижа Белмекен, хижа Мусала. Групата почисти и заслон Ледено езеро, Темното езеро и Маричини езера.

11988340_10153005501027015_6068126796462849877_nДоброволците работещи около хижа Белмекен коментират, че са изхвърлили два ламаринени покрива и много други тежки метали. Тъй като тези места са недостъпни за превозни средства, хората след събирането на отпадъците е трябвало да ги пренесат до места където е възможно да се качи камион, в който да натоварят събрания боклук. Само от там са събрани и извозени два тона отпадъци. На връх Мусала хората изчистиха и старото сметище, в помощ на доброволците за извозването на отпадъците се притече влека, който беше натоварен с хиляди килограма боклук. Най-замърсен е бил участъка от хижа Мусала към Самоковското сметище, където доброволците събраха около 6 тона отпадъци.

Благодарение на хората които обичат планината националният парк Рила, беше почистен, а ние от Добри новини апелираме към всички, не изхвърляйте отпадъците си така безцеремонно в природата. Грижете се за майката природа, за да има къде да разпускаме. Нека бъдем пример за децата ни.

 


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!