Когато успехът те завладее, искаш още и още от него. Успяхме и тази година да подготвим третото издание на 5 и ½  скандинавски визии за култура 2017 – повод за радост и лична гордост. Лична, защото всичко се случва с приятели. Докато съм във Варна, ще Ви забавлявам и занимавам с моята страст – киното. Една от най-важните задачи, която съм поставила на преден план, е да работя с млада публика, проявяваща отношение и страст към авторското кино. Кино, което те пленява, завладява същността ти и те подтиква към размисъл за това кое е важно и кое го определя като такова. За такъв размисъл, който те кара да погледнеш навътре в себе си и да се откриеш. Да откриеш и света на другите чрез себе си. Ако искате да продължавам в подобна посока, най-простичкото, което може да направите е: да изявите своята съпричастност към събитието в качеството на негов зрител. За тези, които желаят дългогодишно сътрудничество – обменяме контакти, идеи за спонсорство, банкова сметка и всичко необходимо за работата ни заедно.

Да си преговорим: Какво е 5 и 1/2 скандинавски визии за култура? Това е творческо-интелектуален опит да се изгради култура на лекторските нагласи чрез адекватно представяне на практики от богатия свят на киното. Зная, че усилията ми не са напразни, но често се случва така, че битието ме опровергава. Това обаче никак не сломява духа ми! Специално на това трето издание избрах чрез лектория да разкажа за Лукас Мудисон – интересен шведски режисьор, който бива изключително добре приет от критиката и от широката публика. Разбира се, няма да пропуснем да се насладим на негов филм заедно!
Защо кино от Скандинавието? Защото Скандинавието е добър пример за културна стратегия – умна, модерна, мотивираща към творчество и развитие, които лежат в основата на стабилна и навлизаща в света и сърцата на хората култура.
Това е от мен за 2017 – другото е здраве и хармония!
Елица Матеева-артистичен директор на 5 и ½  скандинавски визии за култура

ПРОГРАМА
10 май  – 18:30
Мащерка
The Homecoming – Blóðberg
Исландия (2015) 100 мин.
Режисьор: Бьорн Хлинур Харалдсон
Сценарист: Бьорн Хлинур Харалдсон
С: Харпа Арнардотир, Свейн Олафур Гунарсон, Маргрет Гудмундсдотир, Йохана Йонас

Гунар е социолог, написал безброй книги за самоусъвършенстване, който живее в огромна къща заедно със своята съпруга Диса. С нея са щастливо женени от вече 30 години. Плод на техния щастлив брак е синът им Давид, който след пътешествие из Европа се прибира заедно с неговата нова приятелка. Красива, умна и възпитана, Суна е мечтаната снаха за семейството. Но присъствието на момичето кара дълбоко пазена тайна да завладее ежедневието на Гунар. Ще успее ли той да запази тайната си или тя ще излезе наяве и ще преобърне света му? Нищо не завладява ума така, както тайна, която трябва да остане в сърцето на този, който я пази.

Награди и номинации:
МФФ Чикаго – номинация за най-добър режисьор; МФФ Сао Пауло – номинация за най-добър филм;  Награди „Еда” – номинации за най-добър филм, актриса (Харпа Арнардотир) и сценарий.

11 май – 18:30
Безшумно сърце
Silent Heart – Stille hjerte
Дания (2014) 97 мин.
Режисьор: Биле Аугуст
Сценарист: Кристиан Торпе
С: Гита Ньорби, Паприка Стеен, Мортен Грунвалд, Пилоу Асбек, Даница Чурчич

Неизлечимо болната Естер е взела едно от най-трудните решения в живота си. Решение, което би я избавило от страданията, но би причинило такива на близките ѝ хора, а именно да се подложи на евтаназия: с помощта на съпруга си Поул, в обкръжението на останалите членове на обичното ѝ семейство. Денят, в който трябва да настъпи краят на живота ѝ е неделя – ден като всеки друг. Но ако Естер е взела грешното решение? Животът на всеки човек се гради на основата на избори, които той прави всеки ден. Едни от тях са грешни и поправими, но други са фатални и необратими. Остава само обичта и подкрепата на любимите хора, които да подтикнат Естер към правилния избор. Но колкото по-близо е смъртта ѝ, толкова повече нараства колебанието у някои членове на фамилията, че това далеч не е необходимо, а примиряването с  еднолично взетото решение е на път да се изпари напълно.

Награди и номинации:
МФФ Сан Себастиан – „Сребърна раковина” за най-добра актриса за Паприка Стеен; Награди „Бодил” – най-добър филм, най-добра актриса (Даница Чурчич), най-добър поддържащ актьор (Пилоу Асбек), най-добър сценарий, номинации за най-добра актриса за Гита Ньорби и Паприка Стеен; Награди „Роберт” – най-добра поддържаща актриса (Даница Чурчич), 11 номинации, включително за най-добър филм и режисура

12 май- 18:00
Лектория на тема: Лукас Мудисон и неговите истории

12 май-18:30
Скандинавско кино за младежи
Ние сме най-добрите
We Are the Best – Vi är bäst!
Швеция-Дания (2013) 102 мин.
Режисьор: Лукас Мудисон
Сценаристи: Лукас Мудисон, Коко Мудисон
С: Мира Баркхамар, Мира Гросин, Йохан Лилемарк, Матиас Виберг

 

„Punk is dead“, но не и за ексцентричните Клара, Бобо и Хедвиг – три късо подстригани момичета, готови да се бунтуват и да отстояват същността си. Изпълнени с неприязън към момчетата от нашумялата група „Iron Fist“, напук решават да направят своя група, като пренебрегвайки егото си, се съгласяват да се научат да свирят на китара. Не са от момичетата, които обичат да им казват какво да правят, но са готови на всичко, само за да могат да заявят пред света, че те са най-добрите. След организирания концерт в училище, те биват обявени за най-лошите изпълнители, но въпреки това продължават да вярват в себе си и гордо заявяват: „Ние сме най-добрите!“.

Награди и номинации:
МФФ Токио – Гран при за най-добър филм; МФФ Рейкявик – наградата на публиката; МФФ Гьотеборг – награда „Лорeнс” за най-добър продуцент; МФФ Венеция – номинация за наградата „Хоризонти”; МФФ Корк – номинация за наградата на публиката; National Board of Review – Топ 5 чуждоезични филми

13  май – 18:30
Шведски навлек
Underdog – Svenskjävel
Швеция-Норвегия (2015) 97 мин.
Режисьор: Рони Сандал
Сценарист: Рони Сандал
С: Бианка Кронльоф, Хенрик Рафаелсен, Мона Кристиансен, Петронела Баркер

Дино е 23-годишна шведка и като хиляди други жени, емигрира в норвежката столица Осло, за да търси работа. В процеса на търсене, тя се озовава в дома на известен тенисист от миналото, който я наема, за да се грижи за малкото му дете и да върши домакинската работа в къщата. Въпреки първоначалната уговорка постепенно статутът на младата шведка в семейството се променя, когато от внимание и грижи се нуждае не само малкото дете, но и по-голямата му сестра. Окончателно нещата се преобръщат, когато и бащата на момичетата пожелава грижите и вниманието на Дино.

Награди и номинации:
МФФ Чикаго – „Златен Хюго” за режисура; МФФ Цюрих – награда на критиката ; МФФ Гьотеборг – награда за най-добър скандинавски филм; Награда „Гулдбаге” за дебют (Бианка Кронльоф) и номинация за сценарий

Всички прожекции се провеждат в Contemporary space – с редовна цена на билета 7 лв. и намаление за учащи и пенсоинери 5 лв.

13  май  10:00

Отдел „ИЗКУСТВО” – Регионална библиотека „ Пенчо Славейков” – Варна
Пътешествие във финландската комедия
Вход свободен

Кратко видео към събитието.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!